Pregled bibliografske jedinice broj: 1132384
Proizvodnja bijelih vina u reduktivnim uvjetima
Proizvodnja bijelih vina u reduktivnim uvjetima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132384 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja bijelih vina u reduktivnim uvjetima
(White wine production in reductive conditions)
Autori
Radoš, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2020
Stranica
18
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
antioksidativna sredstva, bijelo vino, kisik, oksidacija, reduktivni uvjeti
(antioxidants, oxygen, oxidation, reductive conditions, white wine)
Sažetak
Proizvodnja bijelih vina u reduktivnim uvjetima prvenstveno se odnosi na sprječavanje oksidacije vina odnosno prekomjernog otapanja kisika u vinu i njegovih štetnih učinaka na vino koji mogu dovesti do posmeđivanja, uzrokovanog oksidacijom fenolnih spojeva ili gubitka sortnih aroma. Kisik je u nekim fazama proizvodnje poželjan, ali najčešće, samo u ograničenim koncentracijama. Rad obuhvaća pregled čimbenika proizvodnje vina, s naglaskom na procese i uvjete koji su izvor kisika u vinu i sprječavanje otapanja istog. Opisano je djelovanje enoloških preparata s antioksidacijskim učinkom te metode i tehnike uklanjanja kisika pri proizvodnji i odležavanju vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)