Pregled bibliografske jedinice broj: 1132360
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alternativni postupci proteinske stabilizacije
vina
(Alternative methods of protein stabilization of
wine)
Autori
Maslić, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina
(alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization)
Sažetak
Nestabilni proteini su jedan od najznačajnijih čimbenika nestabilnosti, odnosno proteinskog zamućenja, bijelih i ružičastih vina. Kao jedan od najučinkovitijih i najjeftinijih proizvoda za proteinsku stabilizaciju u vinarstvu, koristi se bentonit koji ujedno može i negativno utjecati na kakvoću vina. Upravo je sve veća upotreba bentonita rezultirala potragom za alternativama koje će imati isti učinak kao i bentonit, ali manje utjecati na kakvoću vina. Dok su neke alternative već u upotrebi, ostale se još istražuju. U ovom radu opisani su neki od mogućih alternativnih proizvoda i postupaka stabilizacije vina kao što su: tanini, enzimi, hitin, karagenan, proizvodi biljnog te životinjskog porijekla, cirkonijev dioksid, zeolit, magnetske nanočestice te proces tangencijalne ultrafiltracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)