Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1132360

Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina


Maslić, Anja
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1132360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina
(Alternative methods of protein stabilization of wine)

Autori
Maslić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina
(alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization)

Sažetak
Nestabilni proteini su jedan od najznačajnijih čimbenika nestabilnosti, odnosno proteinskog zamućenja, bijelih i ružičastih vina. Kao jedan od najučinkovitijih i najjeftinijih proizvoda za proteinsku stabilizaciju u vinarstvu, koristi se bentonit koji ujedno može i negativno utjecati na kakvoću vina. Upravo je sve veća upotreba bentonita rezultirala potragom za alternativama koje će imati isti učinak kao i bentonit, ali manje utjecati na kakvoću vina. Dok su neke alternative već u upotrebi, ostale se još istražuju. U ovom radu opisani su neki od mogućih alternativnih proizvoda i postupaka stabilizacije vina kao što su: tanini, enzimi, hitin, karagenan, proizvodi biljnog te životinjskog porijekla, cirkonijev dioksid, zeolit, magnetske nanočestice te proces tangencijalne ultrafiltracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maslić, Anja
Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maslić, A. (2020) 'Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Masli\'{c}, Anja}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina}, title = {Alternativni postupci proteinske stabilizacije vina}, keyword = {alternativni postupci, bentonit, proteinska nestabilnost, stabilizacija vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Masli\'{c}, Anja}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization}, title = {Alternative methods of protein stabilization of wine}, keyword = {alternative procedures, bentonite, protein instability, wine stabilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font