Pregled bibliografske jedinice broj: 1132346
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina
´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445
(The influence of yeasts on the chemical
composition and quality of cv. Graševina wine
made from OB-412 and OB-445 clones)
Autori
Perić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.04
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija
(Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation)
Sažetak
Graševina bijela najzastupljenija je sorta vinove loze u hrvatskim vinogorjima. Zbog njene važnosti i raznolikosti stilova vina koje može dati, 2004. godine započeo je proces klonske selekcije koji je rezultirao registracijom četiri klona sorte ´Graševine´. Kako bi se analizirao kemijski sastav i kakvoća vina od klonova OB-445 i OB-412, provedena je fermentacija s dva soja Saccharomyces cerevisiae kvascem te sekvencijalna fermentacija s vrstama Metschnikowia pulcherrima i S. cerevisiae. Osnovnom analizom mošta i vina utvrđena je niža koncentracija alkohola u vinu s provedenom sekvencijalnom inokulacijom, ukupna kiselost je istovremeno bila niža, a ukupni fenoli su varirali ovisno o klonu. Senzornim ocjenjivanjem, prema opisnoj i metodi redoslijeda bolje su ocijenjeni uzorci inokulirani sojevima S. cerevisiae.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)