Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1132346

Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445


Perić, Ana
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1132346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445
(The influence of yeasts on the chemical composition and quality of cv. Graševina wine made from OB-412 and OB-445 clones)

Autori
Perić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.04

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija
(Graševina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation)

Sažetak
Graševina bijela najzastupljenija je sorta vinove loze u hrvatskim vinogorjima. Zbog njene važnosti i raznolikosti stilova vina koje može dati, 2004. godine započeo je proces klonske selekcije koji je rezultirao registracijom četiri klona sorte ´Graševine´. Kako bi se analizirao kemijski sastav i kakvoća vina od klonova OB-445 i OB-412, provedena je fermentacija s dva soja Saccharomyces cerevisiae kvascem te sekvencijalna fermentacija s vrstama Metschnikowia pulcherrima i S. cerevisiae. Osnovnom analizom mošta i vina utvrđena je niža koncentracija alkohola u vinu s provedenom sekvencijalnom inokulacijom, ukupna kiselost je istovremeno bila niža, a ukupni fenoli su varirali ovisno o klonu. Senzornim ocjenjivanjem, prema opisnoj i metodi redoslijeda bolje su ocijenjeni uzorci inokulirani sojevima S. cerevisiae.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Ana
Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Perić, A. (2021) 'Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvoću vina ´Graševina´ od klonova OB-412 i OB-445', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {Gra\v{s}evina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija}, title = {Utjecaj kvasaca na kemijski sastav i kakvo\'{c}u vina ´Gra\v{s}evina´ od klonova OB-412 i OB-445}, keyword = {Gra\v{s}evina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sekvencijalna inokulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {Gra\v{s}evina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation}, title = {The influence of yeasts on the chemical composition and quality of cv. Gra\v{s}evina wine made from OB-412 and OB-445 clones}, keyword = {Gra\v{s}evina, OB-445, OB-412, Saccharomyces sp., Metschnikowia pulcherrima, sequential inoculation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font