Pregled bibliografske jedinice broj: 1132279
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1132279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i
kakvoću vina ´Pošip´
(Influence of glutathione application on chemical composition and quality of the Pošip wine)
Autori
Vincek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.05
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
'Pošip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli
('Pošip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols)
Sažetak
'Pošip' je hrvatska autohtona sorta iz vinogradarske regije Dalmacija, posebno cijenjena zbog svojeg aromatskog potencijala. Suvremena tehnologija proizvodnje grožđa i vina ´Pošip´ pokušava pronaći optimalne tehnike za potenciranja sinteze i ekstrakcije aromatskih spojeva koji utječu na sortnu prepoznatljivost. U tu svrhu koriste se i različiti antioksidansi koji čuvaju aromatsku kompleksnost tijekom proizvodnje i dozrijevanja vina. Glutation je enološko sredstvo čija je uloga zaštita vina od oksidacije, sprječavanjem reakcije kisika s aromatskim i polifenolnim spojevima. U ovom radu provedeno je istraživanje utjecaja glutationa prije i tijekom primarne prerade na osnovne fizikalne-kemijske parametre te senzorna svojstva vina sorte 'Pošip'. Uspoređivani su rezultati mjerenja otopljenog kisika, ukupnih fenola, parametara boje i senzornog ocjenjivanja vina, između kontrolnog uzorka te tretmana tretiranja svježeg grožđa (GG) i mošta glutationom (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na otopljenost kisika te nijansu i intenzitet boje u uzorku GM, dok je najviše ukupnih fenola bilo u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem nisu utvrđene značajne razlike u aromatskom profilu te okusu i općem dojmu između vina 'Pošip'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)