Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1132279

Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´


Vincek, Ivana
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1132279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´
(Influence of glutathione application on chemical composition and quality of the Pošip wine)

Autori
Vincek, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.05

Godina
2021

Stranica
43

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
'Pošip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli
('Pošip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols)

Sažetak
'Pošip' je hrvatska autohtona sorta iz vinogradarske regije Dalmacija, posebno cijenjena zbog svojeg aromatskog potencijala. Suvremena tehnologija proizvodnje grožđa i vina ´Pošip´ pokušava pronaći optimalne tehnike za potenciranja sinteze i ekstrakcije aromatskih spojeva koji utječu na sortnu prepoznatljivost. U tu svrhu koriste se i različiti antioksidansi koji čuvaju aromatsku kompleksnost tijekom proizvodnje i dozrijevanja vina. Glutation je enološko sredstvo čija je uloga zaštita vina od oksidacije, sprječavanjem reakcije kisika s aromatskim i polifenolnim spojevima. U ovom radu provedeno je istraživanje utjecaja glutationa prije i tijekom primarne prerade na osnovne fizikalne-kemijske parametre te senzorna svojstva vina sorte 'Pošip'. Uspoređivani su rezultati mjerenja otopljenog kisika, ukupnih fenola, parametara boje i senzornog ocjenjivanja vina, između kontrolnog uzorka te tretmana tretiranja svježeg grožđa (GG) i mošta glutationom (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na otopljenost kisika te nijansu i intenzitet boje u uzorku GM, dok je najviše ukupnih fenola bilo u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem nisu utvrđene značajne razlike u aromatskom profilu te okusu i općem dojmu između vina 'Pošip'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vincek, Ivana
Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vincek, I. (2021) 'Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina ´Pošip´', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {'Po\v{s}ip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli}, title = {Utjecaj primjene glutationa na kemijski sastav i kakvo\'{c}u vina ´Po\v{s}ip´}, keyword = {'Po\v{s}ip', glutation, kisik, boja vina, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {'Po\v{s}ip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols}, title = {Influence of glutathione application on chemical composition and quality of the Po\v{s}ip wine}, keyword = {'Po\v{s}ip', glutathione, oxygen, colour of the wine, total phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font