Pregled bibliografske jedinice broj: 1131904
Priprava C-glikozil aminokiselina post kondenzacijskom modifikacijom Passerinijevih produkata
Priprava C-glikozil aminokiselina post kondenzacijskom modifikacijom Passerinijevih produkata // Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a : knjiga sažetaka / Rončević, Sanda ; Barišić, Dajana (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 108-108 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1131904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava C-glikozil aminokiselina post kondenzacijskom modifikacijom Passerinijevih produkata
(Synthesis of C-glycosyl amino acids by post- condensation modification of passerini products)
Autori
Colić, Ivana ; Vazdar, Katarina ; Jerić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a : knjiga sažetaka
/ Rončević, Sanda ; Barišić, Dajana - Zagreb : Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 108-108
ISBN
978-953-6076-57-4
Skup
4. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 4th Faculty of Science PhD Student Symposium
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Passerinijeva reakcija ; peptidomimetici
(Passerini reaction ; Peptidomimetics)
Sažetak
Višekomponentne reakcije (engl. multicomponent reactions, MCRs) predstavljaju efikasnu metodu za uvođenje kemijskih različitosti i stvaranje biblioteka malih molekula. Osnovni princip MCRs je stvaranje relativno složene strukture iz jednostavnih polaznih spojeva u jednom reakcijskom stupnju. Mnoge MCRs koje se temelje na reakciji izocijanidne skupine (engl. isocyanide-based MCRs - IMCRs) odvijaju se u blagim reakcijskim uvjetima u prisustvu različitih funkcionalnih skupina. Passerinijeva i Ugijeva reakcija su posebno važne reakcije u skupini IMCRs, jer daju peptidima slične produktepeptidomimetike, koji mogu oponašati strukturu i funkciju prirodnih peptida i proteina. Passerinijevom reakcijom koja uključuje korištenje ugljikohidratnih aldehida dobiveni su - aciloksi amidi koje nose ugljikohidratnu komponentu direktno vezanu na novi kiralni centar [1]. Postkondenzacijskim modifikacijama Passerinijevih i Ugijevih produkata moguće je pripraviti nove, još složenije strukture. Hidrolizom u baznim uvjetima dobiveni su derivati ugljikohidratnih -hidroksi kiselina, koji su nizom transformacija prevedeni u kiralne C-glikozil aminokiseline. Takve neprirodne aminokiseline su vrlo vrijedni monomeri, koji će se koristiti u sintezi peptidomimetika. Ugljikohidratni peptidomimetici imaju potencijalnu primjenu u barem dva područja: medicinska kemija (interakcija proteina i oligosaharida) i supramolekulska kemija (samoudruživanje, formiranje različitih oblika nanostruktura).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb