Pregled bibliografske jedinice broj: 1131444
Ravnotežna i kinetička istraživanja adsorpcije polifenolnih spojeva na β-glukanu
Ravnotežna i kinetička istraživanja adsorpcije polifenolnih spojeva na β-glukanu, 2021., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1131444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ravnotežna i kinetička istraživanja adsorpcije polifenolnih spojeva na β-glukanu
(Equilibrium and kinetic study of polyphenolic compound adsorption onto β-glucan)
Autori
Matić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
02.06
Godina
2021
Stranica
109
Mentor
Jakobek Barron, Lidija ; Ukić, Šime
Ključne riječi
adsorpcija, kinetika, ravnotežni modeli, polifenoli, β-glukan
(adsorption, kinetics, equilibrium models, polyphenols, β-glucan)
Sažetak
U sklopu doktorskoga rada provedena su ravnotežna istraživanja adsorpcije fenolnih kiselina (galna, p-kumarinska, kafeinska, klorogenska kiselina), flavan-3-ola (procijanidin B1 i B2), dihidrokalkona (floretin, floretin-2-glukozid) te antocijanina (cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-galaktozid) na prehrambenom vlaknu (β-glukan) pri različitim temperaturama i pH vrijednostima medija. Rezultati su modelirani jednadžbama adsorpcijskih izotermi nelinearnom regresijom. U svrhu kinetičkog istraživanja adsorpcija je ispitana u različitim vremenskim periodima, a podaci su analizirani kinetičkim modelima pseudo-prvog i pseudo-drugog reda. Galna kiselina pokazala je veći adsorpcijski kapacitet od p-kumarinske, kafeinske i klorogenske kiseline što može biti uzrokovano većim brojem OH-skupina na molekuli. Procijanidin B1 i B2 imali su slične adsorpcijske kapacitete. Cijanidin-3-glukozid pokazao je nešto veći adsorpcijski kapacitet od cijanidin-3-galaktozida, a floretin-2-glukozid od floretina, na što je mogla utjecati glikozilacija molekule. Adsorpcija je spontan i egzoterman proces te vjerojatno slijedi kinetiku pseudo-drugog reda s vremenom polureakcije 0, 76 do 7, 22 h. Snimljeni UV/Vis-spektri potvrdili su postojanje interakcija između polifenola i β-glukana. Postojanje razlika u adsorpcijskim kapacitetima na različitim pH može se objasniti različitim formama polifenola. Za fenolne kiseline važan je udio neprotoniranih/protoniranih skupina, za dihidrokalkone glikozilacija, a za antocijanine njihova različita struktura pri različitom pH. Parametri adsorpcijskih izotermi ukazuju na fizikalnu adsorpciju s H vezama i van der Waalsovim silama između polifenola i β-glukana s negativnom kooperacijom u vezanju na svim temperaturama i pH vrijednostima. Provedena je i adsorpcija polifenola iz ekstrakta mesa i kožice jabuke, a u takvom realnom sustavu koji se sastojao od više različitih polifenola, adsorpcija je bila ovisna o koncentraciji (viša koncentracija, veći adsorpcijski kapacitet) s predloženim vodikovim vezama ili van der Waalsovim silama između polifenola i β-glukana. Provedena istraživanja dala su bolji uvid u interakcije između polifenolnih spojeva i prehrambenih vlakana koje su važne za objašnjenje bioaktivnosti polifenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb