Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1131123

Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske


Crnčić (Maček), Ivana
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1131123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske
(Glycerol analysis in wines from continental Croatia)

Autori
Crnčić (Maček), Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina
(enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines)

Sažetak
Glicerol je nehlapljivi nusproizvod alkoholne fermentacije. Prisutan je u suhim i poluslatkim vinima u koncentracijama od 5 g/L do 14 g/L. Crna vina imaju više koncentracije glicerola u odnosu na bijela, i to od 6.8 g/L do 10.5 g/L, dok predikatna vina sadrže najviše koncentracije glicerola, do 25 g/L. Glicerol je vrlo važan u sastavu kvalitetnih vina samim time što doprinosi viskoznosti odnosno punoći, što je uzrokovalo i zloupotrebu njegovog utjecaja, nelegalnim dodavanjem industrijskog glicerola u vino. Danas postoje razne metode analize vina kojima se dokazuje patvorenje vina dodatkom raznih spojeva za poboljšanje njegove kvalitete. Metode za dokazivanje prisutnosti i koncentracije glicerola mogu biti enzimatske, kemijske i instrumentalne (GC- plinska kromatografija). U uzorcima vina iz kontinentalne Hrvatske analiziranih enzimatskom metodom dobivene koncentracije za predikatna vina kreću se u rasponu od 5.7 g/L do 34.1 g/L dok su prosječne vrijednosti ispitanih uzoraka u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu 12.4 g/L.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Crnčić (Maček), Ivana
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Crnčić (Maček), I. (2020) 'Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}i\'{c} (Ma\v{c}ek), Ivana}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina}, title = {Odre\djivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske}, keyword = {enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}i\'{c} (Ma\v{c}ek), Ivana}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines}, title = {Glycerol analysis in wines from continental Croatia}, keyword = {enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font