Pregled bibliografske jedinice broj: 1131123
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne Hrvatske, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1131123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glicerola u vinima iz kontinentalne
Hrvatske
(Glycerol analysis in wines from continental
Croatia)
Autori
Crnčić (Maček), Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
enzimatska metoda, glicerol, mirna vina, predikatna vina
(enzymatic method, glycerol, predicate wines, still wines)
Sažetak
Glicerol je nehlapljivi nusproizvod alkoholne fermentacije. Prisutan je u suhim i poluslatkim vinima u koncentracijama od 5 g/L do 14 g/L. Crna vina imaju više koncentracije glicerola u odnosu na bijela, i to od 6.8 g/L do 10.5 g/L, dok predikatna vina sadrže najviše koncentracije glicerola, do 25 g/L. Glicerol je vrlo važan u sastavu kvalitetnih vina samim time što doprinosi viskoznosti odnosno punoći, što je uzrokovalo i zloupotrebu njegovog utjecaja, nelegalnim dodavanjem industrijskog glicerola u vino. Danas postoje razne metode analize vina kojima se dokazuje patvorenje vina dodatkom raznih spojeva za poboljšanje njegove kvalitete. Metode za dokazivanje prisutnosti i koncentracije glicerola mogu biti enzimatske, kemijske i instrumentalne (GC- plinska kromatografija). U uzorcima vina iz kontinentalne Hrvatske analiziranih enzimatskom metodom dobivene koncentracije za predikatna vina kreću se u rasponu od 5.7 g/L do 34.1 g/L dok su prosječne vrijednosti ispitanih uzoraka u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu 12.4 g/L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)