Pregled bibliografske jedinice broj: 112957
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom tkivu brojlera // Krmiva, 44 (2002), 6; 297-305 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 112957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mijenjanje profila masnih kiselina u mišićnom
tkivu brojlera
(Changing the profile of fatty acids in muscle
tissue of broilers)
Autori
Kralik, Gordana ; Ivanković, Stanko ; Škrtić, Zoran
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 44
(2002), 6;
297-305
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
brojleri ; meso ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; masna kiselina
(broiler ; meat ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; fatty acid)
Sažetak
U razvijenim zemljama kvalitetnoj prehrani ljudi pridaje se poseban značaj. U dijetetske proizvode ubraja se i meso pilića koje je bogato bjelančevinama i sadrži nizak udio masti. Osim ukusnosti, potrošači zahtijevaju i pozitivan učinak mesa tovnih pilića na zdravlje ljudi. Pri tome posebnu ulogu imaju PUFA n-3, kao i odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Utvrđeno je kako PUFA n-3 imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti uzrokovanih stresom ili nepravilnom prehranom, smanjuju rizik od oboljenja srca i psorijaze te su neophodne za normalan razvoj moždanog i živčanog tkiva. Tovni pilići odlično usvajaju PUFA n-3 iz krmnih smjesa i odlažu u vlastito mišićno i masno tkivo. Potrošnjom mesa pilića proizvedenog na temelju znanstvenih spoznaja o mogućnostima promjene profila masnih kiselina pozitivno se utječe na zdravlje ljudi. U radu se navode dosadašnje spoznaje o mijenjanju profila masnih kiselina u mišićnom tkivu pilića. Navedene su dnevne potrebe ljudi za linolenskom kiselinom, DHA i EPA. Raspravlja se o krmivima bogatim PUFA n-3 i njihovom utjecaju na tovna i klaonička obilježja tovnih pilića. Preporuča se korištenje krmiva koja utječu na smanjivanje odnosa PUFA n-6 / PUFA n-3 u mesu pilića. Istaknuti su pozitivni i negativni učinci različitih krmiva na mogućnost obogaćivanja mesa pilića s PUFA n-3 te promjenu okusa i mirisa mesa peradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Agricola
- Referativnyi Zhurnal
- World translations index
- Krmivarstvi
- Pasze Przemyslowe
- Veterinarstvo