Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112946

Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka


Božanić, Rajka; Rogelj, Irena; Tratnik, Ljubica
Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 93-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 112946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
(Fermentation and storage of probiotic yoghurt from goat's milk)

Autori
Božanić, Rajka ; Rogelj, Irena ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52 (2002), 2; 93-111

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje mlijeko; inulin; probiotički jogurt
(goat's milk; inulin; probiotic yoghurt)

Sažetak
Kravlje i kozje mlijeko fermentirano je ABT4 kulturom. Istraživan je rast sojeva Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium ssp. u kontrolnom i inulinom obogaćenom kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim mlijekom, kao i preživljavanje sojeva tijekom 28 dana čuvanja. Fermentacija obje vrste mlijeka do željene pH-vrijednosti 4, 6 trajala je 6 sati. U tom periodu udjel živih stanica pojedinih sojeva Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium ssp. bio je podjednak 40 : 33 : 27 u svim fermentiranim uzorcima. Tijekom čuvanja broj streptokoka i bifidobakterija nije opadao. U uzorcima s dodatkom inulina broj bifidobakterija se nešto povećao te je 28. dana u tim uzorcima njihov broj bio veći nego u kontrolnim za oko 0, 6 logaritamskih jedinica. Preživljavanje laktobacila tijekom čuvanja bilo je lošije u fermentiranom kozjem mlijeku nego u fermentiranom kravljem mlijeku. Dodatak inulina poboljšao je čvrstoću koaguluma, a u uzorcima od kozjeg mlijeka ublažio karakterističan okus kozjeg mlijeka. Fermentirani uzorci od kozjeg mlijeka tijekom čuvanja bili su bolje senzorski ocjenjeni u odnosu na uzorke od kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko fermentirano probiotičkim bakterijama te obogaćeno inulinom zadovoljava sve potrebe funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Rogelj, Irena; Tratnik, Ljubica
Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 93-111 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Božanić, R., Rogelj, I. & Tratnik, L. (2002) Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 52 (2), 93-111.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Rogelj, Irena and Tratnik, Ljubica}, year = {2002}, pages = {93-111}, keywords = {kozje mlijeko, inulin, probioti\v{c}ki jogurt}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Fermentacija i \v{c}uvanje probioti\v{c}kog jogurta od kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, inulin, probioti\v{c}ki jogurt} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Rogelj, Irena and Tratnik, Ljubica}, year = {2002}, pages = {93-111}, keywords = {goat and \#39, s milk, inulin, probiotic yoghurt}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Fermentation and storage of probiotic yoghurt from goat and \#39;s milk}, keyword = {goat and \#39, s milk, inulin, probiotic yoghurt} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font