Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112932

Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka


Drk, Monika
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb


CROSBI ID: 112932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka
(The influence of kefir culture KC-1 and supplements on the properties and acceptabillity of kefir from long life milk)

Autori
Drk, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulte

Mjesto
Zagreb

Datum
13.03

Godina
2003

Stranica
59

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
kefir; inulin; viskoznost; prihvatljivost
(kefir; inulin; viscosity; acceptability)

Sažetak
Proizvedeni su uzorci kefira korištenjem 2% inokuluma pripravljenog s kefirnom kulturom za izravnu inokulaciju (Wiesby , KC-l ). Fermentacija uzoraka mlijeka provedena je na temperaturi od 25°C kroz 24 sata do pojave koaguluma. Istražen je utjecaj dodataka (koncentrata proteina sirutke, mlijeka u prahu i inulina) na kakvoću proizvoda tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka (5°C). Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti i viskoznosti te je provedena senzorska analiza fermentiranih proizvoda. Reološka svojstva kefira određena su upotrebom Ostwald-Reinerovog "zakona potencije". Navedeni model adekvatno je opisao reološka svojstva kefira budući da su koeficijenti regresije bili vrlo visoki (0, 97-0, 99). Dodaci su utjecali na povećanje viskoznosti i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda. Senzorske ucjene uzoraka kefira sa i bez dodataka bile su visoke. Utvrđivanjem prihvatljivosti ustanovljeno je da su svi uzorci bili jako poželjni. Najveći postotak poželjnosti imali su uzorci s dodatkom inulina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drk, Monika
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb
Drk, M. (2003) 'Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulte, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Drk, Monika}, year = {2003}, pages = {59}, keywords = {kefir, inulin, viskoznost, prihvatljivost}, title = {Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka}, keyword = {kefir, inulin, viskoznost, prihvatljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Drk, Monika}, year = {2003}, pages = {59}, keywords = {kefir, inulin, viscosity, acceptability}, title = {The influence of kefir culture KC-1 and supplements on the properties and acceptabillity of kefir from long life milk}, keyword = {kefir, inulin, viscosity, acceptability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font