Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112927

Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka


Tonković, Katarina
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 112927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Manufacture of cheese type Camembert made of goat's and cow's milk)

Autori
Tonković, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.04

Godina
2003

Stranica
70

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Gregurek, Ljerka

Ključne riječi
kozje mlijeko; Camembert; kakvoća; trajnost
(goat's milk; Camembert; quality; shelf life)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću sira tipa Camembert kroz 30 dana čuvanja. Sirevi su proizvedeni od mješavina kozjeg i kravljeg mlijeka u omjerima 0:100, 30:70, 50:50, 80:20 i 100:0 i analizirani 12. i 30. dana od početka proizvodnje. Određen je kemijski sastav mlijeka za proizvodnju sireva te kemijski sastav, pH i organoleptička procjena sireva. Pokazalo se da sastav mlijeka bitno utječe na organoleptičku ocjenu sireva i njihovu trajnost. Sirevi analizirani 12. dana od početka proizvodnje dobili su više ocjene organoleptičke procjene od sireva ocjenjivanih 30. dana. Sirevi proizvedeni od čistog kozjeg mlijeka najbolje su organoleptički ocijenjeni, ali je njihova trajnost bila kraća od ostalih uzoraka sireva. Temperatura skladištenja (10-11 °C) nije bila adekvatna za sireve tipa Camembert te bi za produljenje trajnosti iznad 30 dana i očuvanje organoleptičkih svojstava ona trebala biti niža.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tonković, Katarina
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tonković, K. (2003) 'Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tonkovi\'{c}, Katarina}, year = {2003}, pages = {70}, keywords = {kozje mlijeko, Camembert, kakvo\'{c}a, trajnost}, title = {Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, Camembert, kakvo\'{c}a, trajnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tonkovi\'{c}, Katarina}, year = {2003}, pages = {70}, keywords = {goat and \#39, s milk, Camembert, quality, shelf life}, title = {Manufacture of cheese type Camembert made of goat and \#39;s and cow and \#39;s milk}, keyword = {goat and \#39, s milk, Camembert, quality, shelf life}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font