Pregled bibliografske jedinice broj: 112927
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 112927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka
(Manufacture of cheese type Camembert made of goat's and cow's milk)
Autori
Tonković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.04
Godina
2003
Stranica
70
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Gregurek, Ljerka
Ključne riječi
kozje mlijeko; Camembert; kakvoća; trajnost
(goat's milk; Camembert; quality; shelf life)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću sira tipa Camembert kroz 30 dana čuvanja. Sirevi su proizvedeni od mješavina kozjeg i kravljeg mlijeka u omjerima 0:100, 30:70, 50:50, 80:20 i 100:0 i analizirani 12. i 30. dana od početka proizvodnje. Određen je kemijski sastav mlijeka za proizvodnju sireva te kemijski sastav, pH i organoleptička procjena sireva. Pokazalo se da sastav mlijeka bitno utječe na organoleptičku ocjenu sireva i njihovu trajnost. Sirevi analizirani 12. dana od početka proizvodnje dobili su više ocjene organoleptičke procjene od sireva ocjenjivanih 30. dana. Sirevi proizvedeni od čistog kozjeg mlijeka najbolje su organoleptički ocijenjeni, ali je njihova trajnost bila kraća od ostalih uzoraka sireva. Temperatura skladištenja (10-11 °C) nije bila adekvatna za sireve tipa Camembert te bi za produljenje trajnosti iznad 30 dana i očuvanje organoleptičkih svojstava ona trebala biti niža.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058005
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)