Pregled bibliografske jedinice broj: 1129084
Ekološki obazriva proizvodnja hrane
Ekološki obazriva proizvodnja hrane // Proceedings of 1st International Students GREEN Conference / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 333-346 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1129084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki obazriva proizvodnja hrane
(Ecological Food Production)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Balog, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 1st International Students GREEN Conference
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 333-346
ISBN
978-953-7005-67-2
Skup
1. međunarodna studentska GREEN konferencija = 1st International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2018)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 17.05.2018. - 18.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana ; ekološki obazriva proizvodnja hrane ; zdravlje ljudi
(food ; ecological food production ; health)
Sažetak
Ekološka poljoprivreda i proizvodnja hrane podrazumijeva uzgoj povrća, voća i žitarica bez primjene suvremenih agrotehničkih mjera, odnosno primjene pesticida i mineralnih gnojiva, kao i uzgoj životinja bez primjene preparata veterinarske medicine. Ekološka proizvodnja hrane također podrazumijeva i procesiranje sirovina do završnog prehrambenog proizvoda bez uporabe aditiva, pojačivača okusa ili umjetnih prehrambenih boja. Tijekom prošlog desetljeća, ekološka proizvodnja hrane postala je jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva u svijetu, a istraživanja provedena u cilju usporedbe kakvoće prehrambenih proizvoda proizvedenih konvencionalnim i ekološkim načinom proizvodnje, nepobitno ukazuju da su prehrambeni proizvodi dobiveni ekološkim načinom proizvodnje boljih nutritivnih svojstava. Također nije zanemariv niti značajno manji utjecaj ekološke proizvodnje hrane na okoliš jer se na taj način osigurava bioraznolikost staništa u neposrednoj blizini uzgoja, izravno ili neizravno je smanjena potrošnja količine fosilnih goriva po jedinici proizvoda kao i količina pri proizvodnji hrane nastalih stakleničkih plinova. Konzumacija ekološki proizvede hrane osigurava unos makro- i mikronutrijenata u ljudski organizam što doprinosi boljem zdravstvenom stanju pojedinaca, ali i šire populacije te i na taj, neizravan način, utječe na globalno očuvanje prirode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)