Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112893

Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka


Bakula Krešo
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 112893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka
(The influence of kefir culture KC-1 and supplements addition on the properties of kefir made of extra rich goat's milk)

Autori
Bakula Krešo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2003

Stranica
53

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
kozje mlijeko; kefir; inulin; viskoznost
(goat's milk; kefir; inulin; viscosity)

Sažetak
Od kozjeg su mlijeka načinjeni uzorci kefira korištenjem zamrznute kefirne kulture za izravnu inokulaciju (Wiesby, KC-1). Fermentacija uzoraka mlijeka provedena je pri temperaturi od 25 oC tijekom 24 sata do pojave koaguluma. Istražen je utjecaj dodataka (koncentrata proteina sirutke, mlijeka u prahu i inulina) na kakvoću proizvoda tijekom četrnaest dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka (5 oC). Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti i viskoznosti te je provedena senzorska analiza fermentiranih proizvoda. Uzorci s dodacima mlijeka u prahu i koncentrata proteina sirutke pokazali su veću kiselost od kefira s dodatkom inulina i kontrolnog uzorka. Viskoznost svih uzoraka kefira tijekom čuvanja se povećevala, a najveću viskoznost imao je uzorak s dodatkom koncentrata proteina sirutke. Svi su uzorci kefira imali svojstva tečenja nenewtonovskih tekućina karakterističnih za pseudoplastični tip tekućine. Dodaci koncentrata proteina sirutke i inulina pozitivno su utjecali na senzorska svojstva kefira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakula Krešo
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bakula Krešo (2003) 'Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2003}, pages = {53}, keywords = {kozje mlijeko, kefir, inulin, viskoznost}, title = {Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kefir, inulin, viskoznost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2003}, pages = {53}, keywords = {goat and \#39, s milk, kefir, inulin, viscosity}, title = {The influence of kefir culture KC-1 and supplements addition on the properties of kefir made of extra rich goat and \#39;s milk}, keyword = {goat and \#39, s milk, kefir, inulin, viscosity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font