Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128645

Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata


Radovčić, Karla
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata
(Influence of viticultural position on the chemical composition of wine distillate)

Autori
Radovčić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat
(Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate)

Sažetak
Vinski destilat dobiva se destilacijom vina i koristi se za formiranje rakije od vina i vinjaka. Cilj ovog rada istraživanje je utjecaja vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskog destilata dobivenog od sorte „Jarbola“, autohtone sorte Hrvatskog primorja. Uzorci vina prikupljeni sa položaja „Zvoneća“ i „Kastav“ podvrgnuti su postupku dvostruke destilacije u svrhu dobivanja vinskih destilata. Destilacija je izvedena pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja. Na oba uzorka provedena je i kemijska analiza. Piknometrijskom metodom analize alkoholne jakosti određena je stvarna jakost destilata, metodom titracije u analizi ukupne kiselosti rakija određena je ukupna količina organskih kiselina u rakiji. Količina prisutnih estera u uzorku utvrđena je analizom estera koja se temelji na neutralizaciji kiselina i saponofikaciji estera. Rezultati kemijske analize dvaju destilata uspoređeni su kako bi se ustanovile svojstvene karakteristike, odnosno kako bi se dobio točan podatak o različitosti njihovog kemijskog sastava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radovčić, Karla
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Radovčić, K. (2020) 'Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radov\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat}, title = {Utjecaj vinogradarskog polo\v{z}aja na kemijski sastav vinskih destilata}, keyword = {Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radov\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate}, title = {Influence of viticultural position on the chemical composition of wine distillate}, keyword = {Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font