Pregled bibliografske jedinice broj: 1128645
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskih destilata
(Influence of viticultural position on the chemical composition of wine distillate)
Autori
Radovčić, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
Jarbola, destilacija, kemijska analiza, destilat
(Jarbola, distillation, chemical analysis, distillate)
Sažetak
Vinski destilat dobiva se destilacijom vina i koristi se za formiranje rakije od vina i vinjaka. Cilj ovog rada istraživanje je utjecaja vinogradarskog položaja na kemijski sastav vinskog destilata dobivenog od sorte „Jarbola“, autohtone sorte Hrvatskog primorja. Uzorci vina prikupljeni sa položaja „Zvoneća“ i „Kastav“ podvrgnuti su postupku dvostruke destilacije u svrhu dobivanja vinskih destilata. Destilacija je izvedena pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja. Na oba uzorka provedena je i kemijska analiza. Piknometrijskom metodom analize alkoholne jakosti određena je stvarna jakost destilata, metodom titracije u analizi ukupne kiselosti rakija određena je ukupna količina organskih kiselina u rakiji. Količina prisutnih estera u uzorku utvrđena je analizom estera koja se temelji na neutralizaciji kiselina i saponofikaciji estera. Rezultati kemijske analize dvaju destilata uspoređeni su kako bi se ustanovile svojstvene karakteristike, odnosno kako bi se dobio točan podatak o različitosti njihovog kemijskog sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija