Pregled bibliografske jedinice broj: 1128644
Utjecaj pektolitičih enzima na kemijski sastav destilata od dunje
Utjecaj pektolitičih enzima na kemijski sastav destilata od dunje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128644 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pektolitičih enzima na kemijski sastav destilata od dunje
(Influence of pectolytic enzymes on the chemical composition of quince distillate)
Autori
Šimurina, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
pektolitički enzimi, destilat dunje, metanol
(pectolytic enzymes, quince distillate, methanol)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj pektolitičkih enzima (Lallvin OE) na destilat od dunje. Pokus je postavljen i proveden u prostorima Agronomskog fakulteta. Utjecaj enzima praćen je u odnosu na standardnu proizvodnju, korištenjem dunja iste kakvoće , u istim uvjetima bez dodatka enzima. Nakon uspješno provedene fermentacije odrađena je destilacija. Provedena su mjerenja u svježoj voćnoj kaši dunje što uključuje pH vrijednost, šećer i ukupnu kiselost, te kemijske analize hlapljivih spojeva u dobivenom destilatu plinskom kromatografijom Rezultati su pokazali povećanu količinu metanola uzrokovanu djelovanjem enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija