Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128575

Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive


Peraić, Lovro
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive
(Effect of gamma irradiation on the composition of volatile compounds in coarse distillates of fermented plum must)

Autori
Peraić, Lovro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2020

Stranica
21

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
destilat, šljiva, gama zračenje, hlapljivi spojevi
(distillate, plum, gamma irradiation, volatile compounds)

Sažetak
Istraživan je utjecaj gama zračenja svježih plodova šljive na sastav hlapljivih spojeva u dobivenom sirovom destilatu nakon tretmana. Svježi plodovi šljive sorte ‘Elena’ (Prunus domestica) podvrgnuti su gama zračenju u dozama od 5 i 10 kGy kako bi se inhibirala prirodna mikroflora i pektolitički enzimi u masulju i posljedično tomu smanjio udio nepoželjnih i štetnih spojeva u sirovom destilatu. Ozračeni plodovi otkošteni su i izmuljani te podvrgnuti fermentaciji. Masulj je destiliran na jednostavnom destilacijskom uređaju. Plinskom kromatografijom utvrđene su koncentracije hlapljivih spojeva u sirovom destilatu. U usporedbi s kontrolnim uzorkom, u destilatu masulja šljiva ozračenih s 5 kGy nalazilo se 15% manje metanola, 70% manje acetaldehida, 96% manje etil-acetata i 17% manje viših alkohola, a u uzorku destilata masulja šljiva ozračenih s 10 kGy nalazilo se 20% manje metanola, 73% manje acetaldehida, 97% manje etil-acetata i 22% manje viših alkohola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peraić, Lovro
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Peraić, L. (2020) 'Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perai\'{c}, Lovro}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {destilat, \v{s}ljiva, gama zra\v{c}enje, hlapljivi spojevi}, title = {Utjecaj gama zra\v{c}enja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja \v{s}ljive}, keyword = {destilat, \v{s}ljiva, gama zra\v{c}enje, hlapljivi spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perai\'{c}, Lovro}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {distillate, plum, gamma irradiation, volatile compounds}, title = {Effect of gamma irradiation on the composition of volatile compounds in coarse distillates of fermented plum must}, keyword = {distillate, plum, gamma irradiation, volatile compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font