Pregled bibliografske jedinice broj: 1128575
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gama zračenja na sastav hlapljivih spojeva u sirovom destilatu prevrelog masulja šljive
(Effect of gamma irradiation on the composition of volatile compounds in coarse distillates of fermented plum must)
Autori
Peraić, Lovro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2020
Stranica
21
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
destilat, šljiva, gama zračenje, hlapljivi spojevi
(distillate, plum, gamma irradiation, volatile compounds)
Sažetak
Istraživan je utjecaj gama zračenja svježih plodova šljive na sastav hlapljivih spojeva u dobivenom sirovom destilatu nakon tretmana. Svježi plodovi šljive sorte ‘Elena’ (Prunus domestica) podvrgnuti su gama zračenju u dozama od 5 i 10 kGy kako bi se inhibirala prirodna mikroflora i pektolitički enzimi u masulju i posljedično tomu smanjio udio nepoželjnih i štetnih spojeva u sirovom destilatu. Ozračeni plodovi otkošteni su i izmuljani te podvrgnuti fermentaciji. Masulj je destiliran na jednostavnom destilacijskom uređaju. Plinskom kromatografijom utvrđene su koncentracije hlapljivih spojeva u sirovom destilatu. U usporedbi s kontrolnim uzorkom, u destilatu masulja šljiva ozračenih s 5 kGy nalazilo se 15% manje metanola, 70% manje acetaldehida, 96% manje etil-acetata i 17% manje viših alkohola, a u uzorku destilata masulja šljiva ozračenih s 10 kGy nalazilo se 20% manje metanola, 73% manje acetaldehida, 97% manje etil-acetata i 22% manje viših alkohola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija