Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128574

Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka


Matić, Erik
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka
(Influence of filtration and cool stabilization on chemical composition and quality of brandy)

Autori
Matić, Erik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.08

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
filtracija, hladna stabilizacija, vinjak.
(filtration, cool stabilization, brandy.)

Sažetak
Zamućenje se u piću može pojaviti iz različitih razloga, a najčešće je to nakon promjene temperature ili alkoholne jakosti pića. Cilj ovoga rada bio je naći rješenje nastalom problemu uz što manji utjecaj na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka. Provedena je hladna stabilizacija na –4 °C u periodu od 48 sati nakon čega je uslijedila filtracija. Odrađene su dvije filtracije, jedna s manjim porozitetom ploča (K 100 – 1.0 – 3.0 µm), a druga s većim (K 200 – 3.0 – 6.0 µm). Nakon filtracije, kemijskom analizom ustanovljeno je da se tijekom filtracije gube i neke vrijedne tvari što utječe na kvalitetu proizvoda. Na kraju je zaključeno da se filtracija s većim porozitetom zbog najmanjeg utjecaja na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka pokazala dobrom varijantom. Koncentracije kiselina bile su u optimalnim intervalima, dok je gubitak estera bio vrlo mali. Senzornim ocjenjivanjem pokazalo se da je kvaliteta K 200 vinjaka slična nefiltriranom, a da je znatno veća od K 100 filtrata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Erik
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matić, E. (2020) 'Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Erik}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {filtracija, hladna stabilizacija, vinjak.}, title = {Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka}, keyword = {filtracija, hladna stabilizacija, vinjak.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Erik}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {filtration, cool stabilization, brandy.}, title = {Influence of filtration and cool stabilization on chemical composition and quality of brandy}, keyword = {filtration, cool stabilization, brandy.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font