Pregled bibliografske jedinice broj: 1128574
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj filtracije i hladne stabilizacije na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka
(Influence of filtration and cool stabilization on chemical composition and quality of brandy)
Autori
Matić, Erik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.08
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
filtracija, hladna stabilizacija, vinjak.
(filtration, cool stabilization, brandy.)
Sažetak
Zamućenje se u piću može pojaviti iz različitih razloga, a najčešće je to nakon promjene temperature ili alkoholne jakosti pića. Cilj ovoga rada bio je naći rješenje nastalom problemu uz što manji utjecaj na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka. Provedena je hladna stabilizacija na –4 °C u periodu od 48 sati nakon čega je uslijedila filtracija. Odrađene su dvije filtracije, jedna s manjim porozitetom ploča (K 100 – 1.0 – 3.0 µm), a druga s većim (K 200 – 3.0 – 6.0 µm). Nakon filtracije, kemijskom analizom ustanovljeno je da se tijekom filtracije gube i neke vrijedne tvari što utječe na kvalitetu proizvoda. Na kraju je zaključeno da se filtracija s većim porozitetom zbog najmanjeg utjecaja na kemijski sastav i kvalitetu vinjaka pokazala dobrom varijantom. Koncentracije kiselina bile su u optimalnim intervalima, dok je gubitak estera bio vrlo mali. Senzornim ocjenjivanjem pokazalo se da je kvaliteta K 200 vinjaka slična nefiltriranom, a da je znatno veća od K 100 filtrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija