Pregled bibliografske jedinice broj: 1128573
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog primorja
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog primorja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog primorja
(The possibility of production of wine distillates from autochthonous grapevine varieties from the "Hrvatsko primorje" region)
Autori
Lovin Mrak, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.08
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
destilacija, kemijska analiza, vinski destilat, autohtone sorte
(distillation, chemical analysis, wine distillate, autochthonous varieties)
Sažetak
Hrvatsko primorje, područje bogato autohtonim sortama vinove loze, jest važna vinska regija bogate i duge povijesti. Iz te regije potječu sorte 'Verdić', 'Žlahtina', 'Brajkovac', 'Divjaka' te 'Mejsko belo' koje su potencijalno prikladne za proizvodnju rakija od vina te vinjaka. Iz navedenih sorata, dvostrukom destilacijom, dobiveni su vinski destilati. Dvostruka destilacija odvijala se pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja uz odvajanje prvih frakcija destilata. Destilacije su se odvile u laboratorijskim prostorijama Agronomskog fakulteta, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Kemijskim analizama određena je alkoholna jakost, ukupna kiselost te količina estera u sirovom destilatu te srednjem toku što je, kasnije, uspoređeno. Nakon provedene evaluacije zaključak je kako su analizirane autohtone sorte vinove loze Hrvatskog primorja prikladne za proizvodnju vinskih destilata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija