Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128570

Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata


Počepan, Ivan
Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata
(Effect of yeast on cereal spirit quality)

Autori
Počepan, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
žitni destilat, kvasac, hlapivi spojevi, kromatografija, esteri, viši alkoholi
(cereal spirit, yeast, flavour congeners, chromatography, ester, higher alcohols)

Sažetak
Izbor kvasca za proizvodnju žitnog destilata može uvelike utjecati na prinos etanola i konačnu kvalitetu proizvoda, a činjenica kako vrsta i soj kvasca nije propisan regulativama ostavlja prostor za mnoga istraživanja u ovom području. Cilj rada je ispitati utjecaj dvaju sojeva kvasaca različitih namjena na kvalitetu destilata dobivenog dvostrukom destilacijom fermentirane sladovine na jednostavnom destilacijskom uređaju. Prvi korišteni kvasac (A, Saccharomyces cerevisiae) komercijalnog je naziva FERMOALE AY4 američke proizvodnje. Drugi kvasac (B) je soja Saccharomyces cerevisiae var. Bayanus pod imenom EC-1118 proizvođača Lalvin. Kemijskom analizom utvrđeno je kako kvasac A očekivano ima bolji prinos u etanolu (3 % više etanola), nižu titracijsku kiselost, dok su koncentracije etil acetata bile malo više u uzorku kvasca B. Na plinskom kromatografu SRI 8610C utvrđene su povišene koncentracije acetaldehida, uzorak A imao je 274 mg/L a.a., a uzorak B 356 mg/L a.a. Nadalje, koncentracije viših alkohola u oba su uzorka bile povišene. Uzorak A imao je 2161 mg/L a.a, dok uzorak B sa 3571 mg/L a.a. ukupnih viših alkohola već ulazi u kategoriju destilata niže kvalitete. Uzorak B bio je bogatiji etil acetatom, dok je uzorak A imao više koncentracije ostalih estera što je rezultiralo kompleksnijom aromom i punijim okusom destilata A. Interesantno bi bilo ispitati utjecaj ovih kvasaca u uvjetima fermentacije prilagođenim onima u destileriji ; brza fermentacija u uvjetima visoke temperature u mediju visoke specifične težine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Počepan, Ivan
Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Počepan, I. (2019) 'Utjecaj kvasaca na kvalitetu žitnog destilata', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{c}epan, Ivan}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {\v{z}itni destilat, kvasac, hlapivi spojevi, kromatografija, esteri, vi\v{s}i alkoholi}, title = {Utjecaj kvasaca na kvalitetu \v{z}itnog destilata}, keyword = {\v{z}itni destilat, kvasac, hlapivi spojevi, kromatografija, esteri, vi\v{s}i alkoholi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{c}epan, Ivan}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {cereal spirit, yeast, flavour congeners, chromatography, ester, higher alcohols}, title = {Effect of yeast on cereal spirit quality}, keyword = {cereal spirit, yeast, flavour congeners, chromatography, ester, higher alcohols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font