Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128568

Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina


Turk, Branimir
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina
(Influence of calcium carbonate on quality properties of brandy made of high volatile acidity wine)

Autori
Turk, Branimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
17

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino
(analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine)

Sažetak
Istražen je utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitativna svojstva vinskog destilata od octikavog vina. Kalcijev karbonat neutralizira octenu kiselinu stvarajući kalcijev acetat. Promatrana su tri uzorka: kalcijev karbonat dodan u vino prije destilacije, kalcijev karbonat dodan u destilat nakon prve destilacije i kontrolni uzorak. Kod sva tri uzorka je napravljena analiza alkohola piknometrijskom metodom, koncentracija ukupne kiseline titracijskom metodom i sadržaj estera i viših alkohola plinskom kromatografijom. Također su uspoređena organoleptička svojstva između uzoraka. Analizom je utvrđeno da je uzorak u kojem je kalcijev karbonat dodan prije destilacije pokazao najbolje rezultate. U tom uzorku octena kiselina je djelomično neutralizirana. Iako su u tom uzorku pokazani rezultati najbolji, taj uzorak bezobzira nije preporučljiv za konzumaciju. Kod uzorka u kojem je kalcijev karbonat dodan nakon destilacije, octena kiselina je apsolutno neutralizirana što nije poželjno jer ona predstavlja građevnu jedinicu za sintezu pozitivnih mirisnih acetata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turk, Branimir
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Turk, B. (2019) 'Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Turk, Branimir}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino}, title = {Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina}, keyword = {octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Turk, Branimir}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine}, title = {Influence of calcium carbonate on quality properties of brandy made of high volatile acidity wine}, keyword = {analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font