Pregled bibliografske jedinice broj: 1128568
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu destilata dobivenog od octikavog vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitetu
destilata dobivenog od octikavog vina
(Influence of calcium carbonate on quality
properties of brandy made of high volatile
acidity wine)
Autori
Turk, Branimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
17
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
octena kiseline, kemijska analiza, kalcijev karbonat, octikavo vino
(analysis, calcium carbonate, acetic acid, high volatile acidity wine)
Sažetak
Istražen je utjecaj kalcijevog karbonata na kvalitativna svojstva vinskog destilata od octikavog vina. Kalcijev karbonat neutralizira octenu kiselinu stvarajući kalcijev acetat. Promatrana su tri uzorka: kalcijev karbonat dodan u vino prije destilacije, kalcijev karbonat dodan u destilat nakon prve destilacije i kontrolni uzorak. Kod sva tri uzorka je napravljena analiza alkohola piknometrijskom metodom, koncentracija ukupne kiseline titracijskom metodom i sadržaj estera i viših alkohola plinskom kromatografijom. Također su uspoređena organoleptička svojstva između uzoraka. Analizom je utvrđeno da je uzorak u kojem je kalcijev karbonat dodan prije destilacije pokazao najbolje rezultate. U tom uzorku octena kiselina je djelomično neutralizirana. Iako su u tom uzorku pokazani rezultati najbolji, taj uzorak bezobzira nije preporučljiv za konzumaciju. Kod uzorka u kojem je kalcijev karbonat dodan nakon destilacije, octena kiselina je apsolutno neutralizirana što nije poželjno jer ona predstavlja građevnu jedinicu za sintezu pozitivnih mirisnih acetata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija