Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1128567

Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija


Jakovčević, Martina
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1128567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija
(Influence of distillation techniques on quality of fruit brandy)

Autori
Jakovčević, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
57

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
Destilacija, jednostavni uređaj za destilaciju tipa 'alambic', složeni uređaj za destilaciju s kolonama, voćna rakija
(Distillation, simple pot still 'alambic' tipe, complex column still, fruit brandy)

Sažetak
Za proizvodnju voćnih rakija koriste se različiti destilacijski uređaji koji imaju velik utjecaj na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Tehnike destilacije su razne, a dva najosnovnija i najučestalija načina su destilacija na jednostavnom uređaju tipa 'alambic' i destilacija na složenom uređaju s kolonama. Alambic uređaj predstavlja duži i skuplji proces destilacije koja se prekida ponovnim punjenjem i pražnjenjem. Takav diskontinuirani uređaj zahtjeva dvostruku destilaciju za dobivanje željenog destilata. Međutim, ono po čemu se još uvijek naziva 'kraljem' te se koristi u proizvodnji konjaka, armagnaca, rumova i viskija je upravo punoća okusa koju daje boljim iskorištenjem aroma. Takvi destilati su karakterno kompleksniji i većina autora će reći da imaju više ukusa za razliku od uređaja s kolonama. Kontinuirana destilacija u složenom uređaju je jeftinija, kraćeg procesa te neprekidnog rada za koji je dovoljna jedna destilacija. On daje više koncentracije alkohola, bolje odvaja hlapljive spojeve i ima pouzdani i kontinuirani sustav grijanja koji kod prethodnog uređaja još ponegdje ovisi o direktnoj vatri. Destilacija na složenom uređaju s kolonama je brža i prikladna je za manje aromatične sirovine. Češće ga se koristi u proizvodnji votke i gina. Složeni uređaj za destilaciju, za razliku od alambica daje četiri puta više estera, 20% više alkohola, 40% manje acetaldehida i 10% manje metanola. Određeni se kongeneri distribuiraju u frakcijama destilacije, a ovisno o tipu uređaja razlikuje se njihova količina te njen početak i kraj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakovčević, Martina
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jakovčević, M. (2020) 'Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakov\v{c}evi\'{c}, Martina}, year = {2020}, pages = {57}, keywords = {Destilacija, jednostavni ure\djaj za destilaciju tipa 'alambic', slo\v{z}eni ure\djaj za destilaciju s kolonama, vo\'{c}na rakija}, title = {Utjecaj tehnika destilacije na kakvo\'{c}u vo\'{c}nih rakija}, keyword = {Destilacija, jednostavni ure\djaj za destilaciju tipa 'alambic', slo\v{z}eni ure\djaj za destilaciju s kolonama, vo\'{c}na rakija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakov\v{c}evi\'{c}, Martina}, year = {2020}, pages = {57}, keywords = {Distillation, simple pot still 'alambic' tipe, complex column still, fruit brandy}, title = {Influence of distillation techniques on quality of fruit brandy}, keyword = {Distillation, simple pot still 'alambic' tipe, complex column still, fruit brandy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font