Pregled bibliografske jedinice broj: 1128567
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1128567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnika destilacije na kakvoću voćnih rakija
(Influence of distillation techniques on quality of fruit brandy)
Autori
Jakovčević, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
57
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
Destilacija, jednostavni uređaj za destilaciju tipa 'alambic', složeni uređaj za destilaciju s kolonama, voćna rakija
(Distillation, simple pot still 'alambic' tipe, complex column still, fruit brandy)
Sažetak
Za proizvodnju voćnih rakija koriste se različiti destilacijski uređaji koji imaju velik utjecaj na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Tehnike destilacije su razne, a dva najosnovnija i najučestalija načina su destilacija na jednostavnom uređaju tipa 'alambic' i destilacija na složenom uređaju s kolonama. Alambic uređaj predstavlja duži i skuplji proces destilacije koja se prekida ponovnim punjenjem i pražnjenjem. Takav diskontinuirani uređaj zahtjeva dvostruku destilaciju za dobivanje željenog destilata. Međutim, ono po čemu se još uvijek naziva 'kraljem' te se koristi u proizvodnji konjaka, armagnaca, rumova i viskija je upravo punoća okusa koju daje boljim iskorištenjem aroma. Takvi destilati su karakterno kompleksniji i većina autora će reći da imaju više ukusa za razliku od uređaja s kolonama. Kontinuirana destilacija u složenom uređaju je jeftinija, kraćeg procesa te neprekidnog rada za koji je dovoljna jedna destilacija. On daje više koncentracije alkohola, bolje odvaja hlapljive spojeve i ima pouzdani i kontinuirani sustav grijanja koji kod prethodnog uređaja još ponegdje ovisi o direktnoj vatri. Destilacija na složenom uređaju s kolonama je brža i prikladna je za manje aromatične sirovine. Češće ga se koristi u proizvodnji votke i gina. Složeni uređaj za destilaciju, za razliku od alambica daje četiri puta više estera, 20% više alkohola, 40% manje acetaldehida i 10% manje metanola. Određeni se kongeneri distribuiraju u frakcijama destilacije, a ovisno o tipu uređaja razlikuje se njihova količina te njen početak i kraj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija