Pregled bibliografske jedinice broj: 1128262
Prirodna prehrana pastrva (Salmo trutta) u otvorenim vodama
Prirodna prehrana pastrva (Salmo trutta) u otvorenim vodama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1128262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodna prehrana pastrva (Salmo trutta) u
otvorenim vodama
(Natural diet of brown trout (Salmo trutta) in open
waters)
Autori
Petek, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
06.09
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Piria, Marina
Ključne riječi
potočna pastrva ; prehrana ; istraživanje ; utjecaj ; hrana
(brown trout ; diet ; study ; influence ; food)
Sažetak
Potočna pastrva karnivorna je vrsta, živi pojedinačno, a raste prilično sporo. Hrani se uglavnom vodenim beskralježnjacima. U ovome radu napravljen je pregled istraživanja prehrane potočne pastrve iz različitih vodenih ekosustava. Svojte iz skupine Trichoptera pojavljuju se kao primarna hrana u svim istraživanjima, dok svojte iz skupina Diptera (Ephemeroptera i Plecoptera), Isopoda i Amphipoda predstavljaju sekundarnu hranu. Osim navedenih svojti, potočna pastrva hrani se i svojtama iz skupina Oligochaeta, Mollusca i Turbellaria, koje predstavljaju slučajnu hranu. Prirodna prehrana potočne pastrve, ponajprije ovisi o arealu u kojem živi. Utvrđen je veliki utjecaj staništa, klime, okoliša, doba dana, sezone, spola i starosti riba na vrstu i količinu konzumirane hrane te hranidbenu aktivnost. Na prehranu potočne pastrve najviše utječe dostupnost pojedine hrane. Vrlo je malo podataka o prirodnoj prehrani potočne pastrve u regiji dunavskoga slijeva, stoga je potrebno istražiti njezinu prehranu i u hrvatskim prirodnim vodotocima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-2563 - Klimatske promjene i invazivne vrste – utvrđivanje utjecaja na bioraznoliost nativnih slatkovodnih rakova i pastrva i njihova konzervacija (CLINEinBIOta) (Maguire, Ivana, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Piria
(mentor)