Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 112777

Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne


Popović, Svetislav; Grljušić, Sonja; Tucak, Marijana; Čupić, Tihomir; Bukvić, Gordana
Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne // Poljoprivreda, 8 (2002), 1; 33-38 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 112777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne
(Possibilities and limits of breeding for alfalfa quality)

Autori
Popović, Svetislav ; Grljušić, Sonja ; Tucak, Marijana ; Čupić, Tihomir ; Bukvić, Gordana

Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 8 (2002), 1; 33-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
lucerna; kvaliteta; oplemenjivanje
(alfalfa; quality; breeding)

Sažetak
Rad predstavlja pokušaj utvrđivanja postojeće razine znanja, postupaka i ostvarenih rezultata, te definiranja smjernica i potreba u oplemenjivanju kvalitete lucerne. Kako je lucerna najzastupljenije bjelančevinasto voluminozno krmivo na obradivim površinama, tako je značaj analize stanja kvalitete, mogućnosti poboljšanja oplemenjivanjem i stvarnih ograničenja vrlo velik, a sama analiza jedan od preduvjeta za realizaciju uspješnog oplemenjivačkog programa. Oplemenjivanje kvalitete lucerne obuhvaća pitanja kemijske, morfološke i fiziološke kompozicije biljke, probavljivosti, energije i iskorištenja krmiva, kao i vrijednosti bjelančevina, a krajnji cilj svih programa je preinaka sadržaja različitih kemijskih tvari krmiva koja će rezultirati poboljšanjem iskorištenja genetskog potencijala životinja. Uz metode selekcije koje se temelje na procjeni fenotipskih vrijednosti biljaka sve češće se koriste molekularnobiološke i genetičke tehnike. Važno je naglasiti da je prije odluke o uvođenju i korištenju genetički modificiranog bilja potrebno upoznati sve prednosti i rizike genetskog inženjeringa lucerne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073007

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Svetislav; Grljušić, Sonja; Tucak, Marijana; Čupić, Tihomir; Bukvić, Gordana
Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne // Poljoprivreda, 8 (2002), 1; 33-38 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Popović, S., Grljušić, S., Tucak, M., Čupić, T. & Bukvić, G. (2002) Mogućnosti i ograničenja oplemenjivanja kvalitete lucerne. Poljoprivreda, 8 (1), 33-38.
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Svetislav and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Tucak, Marijana and \v{C}upi\'{c}, Tihomir and Bukvi\'{c}, Gordana}, year = {2002}, pages = {33-38}, keywords = {lucerna, kvaliteta, oplemenjivanje}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {8}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Mogu\'{c}nosti i ograni\v{c}enja oplemenjivanja kvalitete lucerne}, keyword = {lucerna, kvaliteta, oplemenjivanje} }
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Svetislav and Grlju\v{s}i\'{c}, Sonja and Tucak, Marijana and \v{C}upi\'{c}, Tihomir and Bukvi\'{c}, Gordana}, year = {2002}, pages = {33-38}, keywords = {alfalfa, quality, breeding}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {8}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Possibilities and limits of breeding for alfalfa quality}, keyword = {alfalfa, quality, breeding} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agris
  • Agricola





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font