Pregled bibliografske jedinice broj: 1127527
Dizajn ekološki održive ambalaže i pribora za jelo u avioprijevozu
Dizajn ekološki održive ambalaže i pribora za jelo u avioprijevozu, 2021., diplomski rad, diplomski, Grafićki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1127527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dizajn ekološki održive ambalaže i pribora za jelo
u avioprijevozu
(Design of environmentally sustainable packaging
and cutlery in air transport)
Autori
Grčić, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Grafićki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.01
Godina
2021
Stranica
58
Mentor
Bolanča Mirković, Ivana
Neposredni voditelj
Vukoje, Marina
Ključne riječi
ekosustav, ambalaža, materijali, biopolimeri, eko-dizajn
(ecosystem, packaging, materials, biopolymers, eco-design)
Sažetak
Masovna proizvodnja plastične ambalaže za prehrambene proizvode rezultirala je ozbiljnim posljedicama na ekosustav. Kako bi se spriječila i/ili smanjila upotreba plastike, koriste se alternativni materijali koji su ekološki prihvatljivi. Pored prirodnih materijala, koriste se biopolimeri kao zamjena za polimere odnosno plastiku. U posljednje vrijeme razvija se nanotehnologija koja uključuje biopolimere kako bi se utjecalo na poboljšanja u proizvodnji i preradi prehrambenog sektora. Ovim se radom nastoje pronaći odgovarajući materijali za izradu pribora za jelo, ambalaže za jelo i ambalaže za piće u avioprijevozu. Na temelju znanstvene literature i rezultatima anketnog upitnika ciljane skupine realizirat će se izgled ambalaže. Ekološka održivost i održivi dizajn su u jedinstvenom skladu, pa će upravo kombinacija i jednog i drugog omogućiti da konačni dizajn uz ekološke aspekte, zadrži svoju namjenu i funkciju, a pritom izgleda estetski privlačno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Grafički fakultet, Zagreb