Pregled bibliografske jedinice broj: 1127516
Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G
Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 6; 484-490 doi:10.31727/m.22.6.1 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1127516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte lješnjaka na iskorištenje ulja
prešanjem pužnom prešom KOMET CA 59 G
(The influence of the hazelnut variety on the usage
of oil pressed vith a screw press COMET CA 59 G)
Autori
Jakobović, Mario ; Šnajder, Ivica ; Soldo, Tomislav ; Moslavac, Tihomir ; Kovačević, Juraj ; Del Vechio, Jasna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22
(2020), 6;
484-490
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
lješnjak ; hladno prešano ulje ; sorte lješnjaka
(hazelnut ; cold pressed oil ; hazelnut varieties)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti postoji li utjecaj sorte lješnjaka na dobivenu količinu hladno prešanog ulja. Istraživanje je vršeno na tri različite sorte: Lambert, Rimski okrugli i Istarski duguljasti. Prešanje je izvedeno pužnom prešom u laboratoriju pri istim parametrima. Prešanjem jezgre lješnjaka dobiveno je ulje s krutim česticama mutnoće i pogača. Najgrublje čestice izdvojene su pretakanjem ulja neposredno nakon prešanja te je ulje ostavljeno da se taloži prirodnim putem 7 dana. Nakon završnih mjerenja rezultati su pokazali da postoje razlike u količini hladno prešanog ulja između ovih triju sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Tomislav Soldo
(autor)
Mario Jakobović
(autor)
Ivica Šnajder
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts