Pregled bibliografske jedinice broj: 1127153
Kemijski sastav i biološki učinci ekstrakata maslinovog lista
Kemijski sastav i biološki učinci ekstrakata maslinovog lista // Hranom do zdravlja, Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 2013. str. 12-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1127153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i biološki učinci ekstrakata maslinovog lista
(Chemical composition and biological effects of olive leaf extracts)
Autori
Zovko Končić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja, Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija
/ - , 2013, 12-13
Skup
6th Symposium „With Food to Health“
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
maslinov list, oleuropein, antioksidacijski učinak, antidijabetički učinak
(olive leaf, oleuropein, antioxidant activity, antidiabetic activity)
Sažetak
Oksidativni stres jedan je od ključnih mehanizama u nastanku i progresiji poremećene tolerancije glukoze i inzulinske rezistencije te dovodi do dijabetesa tipa II i pogoršava njegove simptome. List masline se u mediteranskim zemljama koristi kao tradicionalno terapijsko sredstvo u liječenju dijabetesa. On je izvor prirodnih antioksidansa s mnogim pozitivnim učincima na ljudski organizam, a među njima se posebno ističe iridoidni glikozid, oleuropein. Kako bi se ispitala potencijalna korist od uporabe lista masline u dijabetesu određena je njegova antioksidativna aktivnost in vitro kemijskim metodama (hvatanje DPPH slobodnog radikala, sposobnost keliranja željeza i antioksidativna aktivnost uporabom β-karoten linoleatnog testa). Ekstrakti su priređeni korištenjem nekoliko omjera otapala etanol/voda pri različitim temperaturama. Sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina određen je spektrofotometrijski, a sadržaj oleuropeina kombinacijom TLC-a i videodenzitometrije. Utvrđeno je da se količina ispitivanih fenola povećava s udjelom etanola u estrakcijskom otapalu, a smanjuje s povećanjem temperature ekstrakcijske smjese. Dobiveni podaci upotrijebljeni su za dizajniranje pokusa u kojima su priređena 3 nova ekstrakta tako da je udio polifenola, flavonoida, fenolnih kiselina i oleuropeina u njima bio maksimalan, a EC50 vrijednost u provedenim antioksidativnim pokusima minimalna. Ispitivana je učinkovitost tih ekstrakata na enzime α-amilazu i β-glukozidazu te na oksidativni stres izazvan hiperglikemijom u Hep G2 stanicama. Iako nemaju učinak na aktivnost ispitivanih enzima, navedeni ekstrakti su se pokazali učinkovitima u suzbijanju nekih posljedica hiperglikemije in vitro poput normalizacije koncentracije i aktivnosti laktat dehidrogenaze, reduciranog glutationa i glutation-S-transferaze. Rezultati istraživanja upućuju na to da list masline ima potencijal kao komplementarna terapija za suzbijanje komplikacija uzrokovanih oksidativnim stresom u dijabetesu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(autor)