Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1127059

Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´


Osrečak, Mirela; Jeromel, Ana; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Karakaš, Darija; Anić, Marina; Karoglan , Marko
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 3; 33-40 doi:10.31727/gzb.44.3.5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1127059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´
(The impact of mycorrhiza on chemical composition of Portugieser wine)

Autori
Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Karakaš, Darija ; Anić, Marina ; Karoglan , Marko

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44 (2021), 3; 33-40

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Portugizac ; mikoriza ; kemijski sastav vina ; polifenoli
(Portugieser ; mycorrhiza ; chemical composition of wine ; polyphenols)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako primjena živog mikoriznog cjepiva na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Pokus je postavljen u jesen 2016. godine na 3 lokacije na području podregije Plešivica, kada je provedena i aplikacija cjepiva naziva „Mykoflor“ tvrtke Bio-budućnost d.o.o. Cjepivo je aplicirano na 100 trsova sorte Portugizac, pri čemu je isti broj netretiranih trsova poslužio kao kontrola. Analiza kemijskog sastava, kao i senzorno ocjenjivanje vina provedeni su nakon berbe 2018. godine. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikorize na kemijski sastav vina u vidu povećanja koncentracije ukupne kiselosti, pojedinačnih organskih kiselina, pepela te smanjenja pH vrijednosti vina. Aplikacija mikoriznog cjepiva pozitivno je utjecala i na polifenolni sastav te na senzornu ocjenu vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Osrečak, Mirela; Jeromel, Ana; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Karakaš, Darija; Anić, Marina; Karoglan , Marko
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 3; 33-40 doi:10.31727/gzb.44.3.5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Osrečak, M., Jeromel, A., Puhelek, I., Jagatić Korenika, A., Karakaš, D., Anić, M. & Karoglan , M. (2021) Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Glasnik zaštite bilja, 44 (3), 33-40 doi:10.31727/gzb.44.3.5.
@article{article, author = {Osre\v{c}ak, Mirela and Jeromel, Ana and Puhelek, Ivana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Karaka\v{s}, Darija and Ani\'{c}, Marina and Karoglan, Marko}, year = {2021}, pages = {33-40}, DOI = {10.31727/gzb.44.3.5}, keywords = {Portugizac, mikoriza, kemijski sastav vina, polifenoli}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.44.3.5}, volume = {44}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´}, keyword = {Portugizac, mikoriza, kemijski sastav vina, polifenoli} }
@article{article, author = {Osre\v{c}ak, Mirela and Jeromel, Ana and Puhelek, Ivana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Karaka\v{s}, Darija and Ani\'{c}, Marina and Karoglan, Marko}, year = {2021}, pages = {33-40}, DOI = {10.31727/gzb.44.3.5}, keywords = {Portugieser, mycorrhiza, chemical composition of wine, polyphenols}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.44.3.5}, volume = {44}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {The impact of mycorrhiza on chemical composition of Portugieser wine}, keyword = {Portugieser, mycorrhiza, chemical composition of wine, polyphenols} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font