Pregled bibliografske jedinice broj: 1127059
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 3; 33-40 doi:10.31727/gzb.44.3.5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1127059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina
´Portugizac´
(The impact of mycorrhiza on chemical composition
of Portugieser wine)
Autori
Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Karakaš, Darija ; Anić, Marina ; Karoglan , Marko
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 3;
33-40
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Portugizac ; mikoriza ; kemijski sastav vina ; polifenoli
(Portugieser ; mycorrhiza ; chemical composition of wine ; polyphenols)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako primjena živog mikoriznog cjepiva na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Pokus je postavljen u jesen 2016. godine na 3 lokacije na području podregije Plešivica, kada je provedena i aplikacija cjepiva naziva „Mykoflor“ tvrtke Bio-budućnost d.o.o. Cjepivo je aplicirano na 100 trsova sorte Portugizac, pri čemu je isti broj netretiranih trsova poslužio kao kontrola. Analiza kemijskog sastava, kao i senzorno ocjenjivanje vina provedeni su nakon berbe 2018. godine. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikorize na kemijski sastav vina u vidu povećanja koncentracije ukupne kiselosti, pojedinačnih organskih kiselina, pepela te smanjenja pH vrijednosti vina. Aplikacija mikoriznog cjepiva pozitivno je utjecala i na polifenolni sastav te na senzornu ocjenu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Marina Anić
(autor)