Pregled bibliografske jedinice broj: 112671
Doprinos hranidbe i načina držanja svinja očuvanju okoliša u obiteljskim gospodarstvima
Doprinos hranidbe i načina držanja svinja očuvanju okoliša u obiteljskim gospodarstvima // Agronomski glasnik, 58 (1996), 1; 31-47 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 112671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos hranidbe i načina držanja svinja očuvanju
okoliša u obiteljskim gospodarstvima
(Contribution of the feeding and pighousing system to
the environmental protection on family farms)
Autori
Uremović, Zvonimir ; Marušić, Mihovil ; Uremović, Marija
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 58
(1996), 1;
31-47
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinja ; hranidba ; način držanja ; očuvanje okoliša
(pig ; feeding ; manner of keeping ; environmental protection)
Sažetak
Veliki ekološki problem predstavlja tekuća svinjska gnojovka zbog onečišćavanja zraka u farmi i oko farme plinovima NH3, H2S i CO2 i vode i tla nitratima, fosfatima i teškim metalima. U uvjetima neodgovarajućih postupaka gnojovka predstavlja i gospodarski problem zbog većeg gubitka organske tvari. Za postizanje ekološki prihvatljive svinjogojske proizvodnje potrebno je proizvoditi s manjim brojem životinja, primjenjivati nove metode i način hranidbe, jeftinije i učinkovitije postupke s gnojem i način držanja svinja uz čiju se primjenu bolje mogu iskoristiti organske tvari iz krmiva i gnojovke i znatnije smanjiti potrošnja vode. Uzgojem svinja u obiteljskim farmama može se značajnije smanjiti onečišćavanje okoliša držanjem svinja na dubokoj prostirci. Ovaj stari način držanja svinja dobiva ponovno na važnosti zbog ekoloških i gospodarskih prednosti u odnosu na suvremene načine držanja svinja. Temeljna prednost ovog sustava držanja je što svinjogojska proizvodnja postaje komplementarna s proizvodnjom kukuruza kao temeljnom sirovinom za proizvodnju svinjskog mesa. U područjima bez dovoljno slame (Nizozemska, Belgija) primjenjuje se ekopor sustav duboke prostirke s piljevinom čija se fermentacija pospješuje dodavanjem enzima baktostima u količini od 1 ml/litri vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo