Pregled bibliografske jedinice broj: 112468
Kukuruz u ishrani svinja, danas i ubuduće u Republici Hrvatskoj
Kukuruz u ishrani svinja, danas i ubuduće u Republici Hrvatskoj, 1997., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 112468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kukuruz u ishrani svinja, danas i ubuduće u Republici Hrvatskoj
(Corn in feeding of pigs today and in the future in the Croatian Republic)
Autori
Zovkić, Pavo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
1997
Stranica
32
Mentor
Uremović, Marija
Neposredni voditelj
Uremović, Marija
Ključne riječi
kukuruz; svinja; hranidba
(corn; pig; feeding)
Sažetak
U sadašnjoj svinjogojskoj proizvodnji, koja omogućava potrošnju 17.8 kg svinjskog mesa po stanovniku, troški se 560.323 t kukuruza ili 33.2% ukupne proizvodnje kukuruza u 199. godini, a 23.47% od ukupne proizvodnje kukuruza u 1991. godini. Povećanjem potrošnje svinjskog mesa na 34.7kg po stanovniku (predratna potrošnja) povećala bi se i potrošnja kukuruza na 1.049.403 t kukuruza a to predstavlja 62.2% od proizvodnje kukuruza u 1994. godini i 43.95% od proizvodnje kukuruza u 1991. godini. Povećanje potrošnje kukuruza u svinjogojstvu zahtjeva povećanje proizvodnje kukuruza po jedinici površine u Hrvatskoj. Iz kemijskih analiza kukuruza proizlazi da je hranidbena vrijednost kukuruza malo promjenljiva po godinama, ali bi trebalo vidjeti kako se izborom hibrida može utjecati na smanjenje potrošnje kukuruza u hranidbi svinja. Značajne uštede u hranidbi svinja mogu se ostvariti hranidbom s visokovlažnim kukuruzom, jer je konverzija hrane niža u odnosu na hranidbu suhim zrnom kukuruza. Dio kukuruza u hranidbi svinja trebao bi se zamijeniti drugim žitaricama, što bi imalo povoljan utjecaj na kakvoću zaklanih svinja kao i na poboljšanje plodoreda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA