Pregled bibliografske jedinice broj: 1124498
HIGH GRAVITY BREWING POSTUPAK PROIZVODNJE PIVA I NJEGOVA PRIMJENA U SUVREMENOJ INDUSTRIJSKOJ PROIZVODNJI LAGER PIVA
HIGH GRAVITY BREWING POSTUPAK PROIZVODNJE PIVA I NJEGOVA PRIMJENA U SUVREMENOJ INDUSTRIJSKOJ PROIZVODNJI LAGER PIVA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Pivarstvo), Karlovac
CROSBI ID: 1124498 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HIGH GRAVITY BREWING POSTUPAK PROIZVODNJE PIVA I
NJEGOVA PRIMJENA U SUVREMENOJ INDUSTRIJSKOJ
PROIZVODNJI LAGER PIVA
(HIGH GRAVITY BREWING BEER PRODUCTION PROCEDURE
AND ITS APPLICATION IN MODERN INDUSTRIAL LAGER
BEER PRODUCTION)
Autori
Petrović, Ozren
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Pivarstvo)
Mjesto
Karlovac
Datum
21.12
Godina
2015
Stranica
53
Mentor
Blažić, Marijana
Ključne riječi
cilindrično-konusni fermentori (CKF) ; ekstrakt ; high gravity brewing ; lager pivo ; proizvodnja
(cilindric-cone tanks (CCT) ; extract ; high gravity brewing ; lager beer ; producing)
Sažetak
Tema ovog rada je High gravity brewing postupak proizvodnje piva i njegova primjena u suvremenoj pivarskoj industriji lager piva. To je nova metoda koja se zadnjih godina učestalo primjenjuje u velikim svjetskim pivovarama, kako bi unatoč svojim ograničenim kapacitetima mogle proizvesti više piva uz postojeće skladišne i proizvodne kapacitetne mogućnosti. Kako je to jeftinija varijanta od ulaganja u novu suvremenu opremu kao što su golemi CKF-ovi (cilindrično-konusni fermentori) kako bi se na taj način povećala proizvodnja mogućnošću provođenja fermentacije odnosno odležavanja u dodatnim CKF fermentorima. Sam High gravity brewing postupak je složen i sastoji se od više faza kao i klasičan postupak proizvodnje piva, te je kao takav i razmotren u ovome radu. Dat je teorijski pregled high gravity brewing postupka kao i eksperimentalni podaci u vidu mjerenja koje operateri svakodnevno provode u pojedinim fazama procesa proizvodnje lager piva navedenim postupkom. Na kraju rada bit će navedena rasprava vezana za dobivene podatke u praksi kao i na kraju iz svega toga izveden zaključak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija