Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124495

KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE


Špoljar, Danica
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac


CROSBI ID: 1124495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
(QUALITY OF ACACIA HONEY OF KRAPINA-ZAGORJE COUNTY)

Autori
Špoljar, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka)

Mjesto
Karlovac

Datum
16.09

Godina
2015

Stranica
57

Mentor
Blažić, Marijana

Ključne riječi
bagrem ; HMF ; invertaza ; med ; prolin
(acacia ; HMF ; invertase ; honey ; proline)

Sažetak
Med je sladak, gust i viskozan proizvod karakteristiĉnog okusa i mirisa. Proizvode ga medonosne pĉele iz nektara i medljike. Na kvalitetu meda utjeĉu botaniĉko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pĉela, naĉin prerade i uvjeti skladištenja. Pomoću navedenih parametara moţe se ustanoviti zrelost i svjeţina meda, duljina termiĉke obrade, duljina skladištenja, te je li med patvoren. U istraţivanju provedenom na 28 uzoraka bagremovog meda odreĊivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji daju uvid u kvalitetu meda: udio prolina i 5-hidroksimetilfurfuraldehida (HMF) te aktivnost invertaze. Udio prolina kretao se u rasponu od 44, 6 do 427, 2 mg/kg, udio HMF-a od 0, 8 do 17, 9 mg/kg i aktivnost invertaze od 2, 1 do 16, 3 IN. Koliĉina prolina je u 16 od 28 uzoraka manja od koliĉine utvrĊene zahtjevima Codex Alimentarius- a što ukazuje kako je rijeĉ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su koliĉine HMF-a i aktivnosti invertaze u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, moţe se zakljuĉiti kako je med bio dobre kakvoće, svjeţine i nije bio dugo skladišten.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Špoljar, Danica
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac
Špoljar, D. (2015) 'KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE', diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljar, Danica}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {bagrem, HMF, invertaza, med, prolin}, title = {KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE \v{Z}UPANIJE}, keyword = {bagrem, HMF, invertaza, med, prolin}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}poljar, Danica}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {acacia, HMF, invertase, honey, proline}, title = {QUALITY OF ACACIA HONEY OF KRAPINA-ZAGORJE COUNTY}, keyword = {acacia, HMF, invertase, honey, proline}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font