Pregled bibliografske jedinice broj: 1124495
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac
CROSBI ID: 1124495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA BAGREMOVOG MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE
ŽUPANIJE
(QUALITY OF ACACIA HONEY OF KRAPINA-ZAGORJE COUNTY)
Autori
Špoljar, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka)
Mjesto
Karlovac
Datum
16.09
Godina
2015
Stranica
57
Mentor
Blažić, Marijana
Ključne riječi
bagrem ; HMF ; invertaza ; med ; prolin
(acacia ; HMF ; invertase ; honey ; proline)
Sažetak
Med je sladak, gust i viskozan proizvod karakteristiĉnog okusa i mirisa. Proizvode ga medonosne pĉele iz nektara i medljike. Na kvalitetu meda utjeĉu botaniĉko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pĉela, naĉin prerade i uvjeti skladištenja. Pomoću navedenih parametara moţe se ustanoviti zrelost i svjeţina meda, duljina termiĉke obrade, duljina skladištenja, te je li med patvoren. U istraţivanju provedenom na 28 uzoraka bagremovog meda odreĊivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji daju uvid u kvalitetu meda: udio prolina i 5-hidroksimetilfurfuraldehida (HMF) te aktivnost invertaze. Udio prolina kretao se u rasponu od 44, 6 do 427, 2 mg/kg, udio HMF-a od 0, 8 do 17, 9 mg/kg i aktivnost invertaze od 2, 1 do 16, 3 IN. Koliĉina prolina je u 16 od 28 uzoraka manja od koliĉine utvrĊene zahtjevima Codex Alimentarius- a što ukazuje kako je rijeĉ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su koliĉine HMF-a i aktivnosti invertaze u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, moţe se zakljuĉiti kako je med bio dobre kakvoće, svjeţine i nije bio dugo skladišten.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija