Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124470

Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj


Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Marković, Zvjezdana; Jeromel, Ana
Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj // Glasilo biljne zaštite, 21 (2021), 3; 323-332 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 1124470 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj
(Contemporary trends in viticulture and wine production in Croatia)

Autori
Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Marković, Zvjezdana ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 21 (2021), 3; 323-332

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
vinogradarstvo ; vinarstvo ; proizvodnja vina
(viticulture ; enology ; wine production)

Sažetak
Hrvatska se može s punim pravom smatrati vinogradarskom zemljom s dugom i bogatom tradicijom proizvodnje vina. Zahvaljujući raznolikosti okolišnih uvjeta, prisutnih na različitim uzgojnim područjima, dugoj povijesti i mnogobrojnim sortama u uzgoju, teško je dati kratak opis te proizvodnje kao i jasno definirati trendove. Svakako se može reći kako se radi o proizvodnji koju odlikuje veliko bogatstvo i raznolikost, koja ima neke svoje nedostatke, ali istovremeno nudi velike mogućnosti. Suvremeni razvoj vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj, koji započinje potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća, do danas je rezultirao relativno velikim brojem malih i srednjih proizvođača koji njeguju raznolikost i specifičnosti pojedinih područja. S obzirom na relativno malu proizvodnju, taj segment proizvođača često nudi visokokvalitetna vina, pri čemu njihovu vrijednost nastoje dodatno povećati naglašavajući tradiciju, izvornost i općenito specifičnost. Svega je nekoliko velikih proizvođača koji su uspješno preživjeli tranziciju, prilagodili se modernim trendovima i nastoje zadržati svoj dio tržišta, nudeći primarno vina s relativno dobrim odnosom cijene i kvalitete. Pritom se često moraju boriti s velikim pritiskom konkurencije koja je prisutna u spomenutom segmentu, kako iz ostalih zemalja EU-a, tako i iz zemalja Novoga svijeta. Graševina je već dugo najvažnija sorta, i zauzima otprilike četvrtinu svih vinogradarskih površina, a slijede malvazija istarska i plavac mali. Autohtone sorte prepoznate su već duže vrijeme kao vrlo važne, kako trenutačno, tako i za budući razvoj vinogradarstva u Hrvatskoj. S obzirom na to, velika se pažnja pridaje unaprjeđenju njihova uzgoja. Postoje brojni problemi u tom kontekstu, a među najvećima je nedostatak kvalitetna sadnog materijala autohtonih sorata, što je posebno izraženo kod onih rijetkih, slabije zastupljenih. Slijedi i problem iznimno nepovoljna sanitarnog statusa proizvodnih nasada, tj. visokog stupnja zaraženosti gospodarski značajno štetnim virusima, kao i nedovoljne prilagodbe ampelotehničkih zahvata i enoloških postupaka za iskorištenje punog kvalitativnog i kvantitativnog potencijala te grupe sorata. Zbog rješavanja tih problema već se dugo provode različite aktivnosti u vidu projekata klonske i sanitarne selekcije, kojima se nastoji unaprijediti genska osnova autohtonih sorata i uspostaviti sustav proizvodnje zdravog i kvalitetnog sadnog materijala. Također, provode se različita primijenjena istraživanja zbog unaprjeđenja i maksimalnog iskorištenja potencijala vinogradarske i vinarske proizvodnje autohtonih sorata. Posljednjih nekoliko godina odvijaju se velike investicije potpomognute sufinanciranjem iz EU-fondova, posebno za mlade proizvođače. To je imalo pozitivan utjecaj na brojne mlade proizvođače koji su naslijedili ili pokrenuli proizvodnju i zadržali se u ruralnim područjima. Unatoč negativnu utjecaju pandemije koronavirusa COVID-19 tijekom posljednjih godinu dana, u nadolazećem se razdoblju očekuje daljnji napredak ovoga sektora ako se situacija normalizira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Marković, Zvjezdana; Jeromel, Ana
Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj // Glasilo biljne zaštite, 21 (2021), 3; 323-332 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Preiner, D., Jagatić Korenika, A., Marković, Z. & Jeromel, A. (2021) Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj. Glasilo biljne zaštite, 21 (3), 323-332.
@article{article, author = {Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Jeromel, Ana}, year = {2021}, pages = {323-332}, keywords = {vinogradarstvo, vinarstvo, proizvodnja vina}, journal = {Glasilo biljne za\v{s}tite}, volume = {21}, number = {3}, issn = {1332-9545}, title = {Suvremeni trendovi vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Hrvatskoj}, keyword = {vinogradarstvo, vinarstvo, proizvodnja vina} }
@article{article, author = {Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Jeromel, Ana}, year = {2021}, pages = {323-332}, keywords = {viticulture, enology, wine production}, journal = {Glasilo biljne za\v{s}tite}, volume = {21}, number = {3}, issn = {1332-9545}, title = {Contemporary trends in viticulture and wine production in Croatia}, keyword = {viticulture, enology, wine production} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font