Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124445

Fizikalno - kemijske, mikrobiološke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ovčjeg i miješanog sira


Petrović, Denis
Fizikalno - kemijske, mikrobiološke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ovčjeg i miješanog sira, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac


CROSBI ID: 1124445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno - kemijske, mikrobiološke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ovčjeg i miješanog sira
(Physico-chemical, microbiological and structural changes during ripening of cow's, sheep's and mixed cheese)

Autori
Petrović, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka)

Mjesto
Karlovac

Datum
10.07

Godina
2015

Stranica
57

Mentor
Blažić, Marijana

Ključne riječi
analiza sira ; faze zrenja ; kravlji, ovčji i miješani sir ; parametri proizvodnje ; tekstura i boja sira
(cheese analysis ; cheese ripening phases ; cheese texture and colour ; cow's milk, goat’s milk and mixed cheeses ; production parameters)

Sažetak
U radu su izložene najnovije teorijske spoznaje iz područja sirarstva te su detaljno opisani svi parametri proizvodnje sira prema dugogodišnjoj tradiciji sirane Vesna Loborika. Sirevi su proizvedeni u varijantama tvrdog i polutvrdog kravljeg, ovčjeg i miješanog sira. Od svake vrste sireva uzeti su uzorci iz različitih faza zrenja i na njima su obavljene fizikalno-kemijske, mikrobiološke i analize teksture. Fizikalno kemijske analize obuhvatile su sljedeće parametre: udio proteina, mliječne masti, vlage i soli, zatim pH-vrijednost, aktivitet vode, boju i teksturu te prisutnost patogenih mikroorganizama. U rezultatima rada opisane su i grafički prikazane promjene navedenih parametara tijekom zrenja. Mikrobiološka analiza uključuje određivanje prisutnosti bakterija koje su primarni ljudski patogeni: Clostridie, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Salmonella te su u rezultatima rada tabelarno prikazani rezultati provedene mikrobiološke analize. Sir je namirnica u kojoj je tekstura važan faktor pri ocjenjivanju kvalitete. Brojna istraživanja potvrdila su da tekstura, isto kao i okus, utječe na percepciju potrošača u smislu kvalitete i prihvatljivosti. Brojna istraživanja fokusirala su se na povezanost senzorskih teksturalnih osobina sira s instrumentalnim analizama teksturalnog profila. Od teksturalnih parametara ispitivani su tvrdoća, kohezivnost, adhezivnost, elastičnost, rastezljivost te otpor žvakanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Denis
Fizikalno - kemijske, mikrobiološke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ovčjeg i miješanog sira, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac
Petrović, D. (2015) 'Fizikalno - kemijske, mikrobiološke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ovčjeg i miješanog sira', diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Odjel prehrambene tehnologije (Prerada mlijeka), Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Denis}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {analiza sira, faze zrenja, kravlji, ov\v{c}ji i mije\v{s}ani sir, parametri proizvodnje, tekstura i boja sira}, title = {Fizikalno - kemijske, mikrobiolo\v{s}ke i promjene strukture tijekom zrenja kravljeg, ov\v{c}jeg i mije\v{s}anog sira}, keyword = {analiza sira, faze zrenja, kravlji, ov\v{c}ji i mije\v{s}ani sir, parametri proizvodnje, tekstura i boja sira}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Denis}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {cheese analysis, cheese ripening phases, cheese texture and colour, cow's milk, goat’s milk and mixed cheeses, production parameters}, title = {Physico-chemical, microbiological and structural changes during ripening of cow's, sheep's and mixed cheese}, keyword = {cheese analysis, cheese ripening phases, cheese texture and colour, cow's milk, goat’s milk and mixed cheeses, production parameters}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font