Pregled bibliografske jedinice broj: 1124396
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba, 2019., postdiplomski specijalisticki, Zagreb
CROSBI ID: 1124396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti
gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada
Zagreba
(Results of the monitoring of microbiological
food safety (ready to eat meals) in the
institutional kitchens of the City of Zagreb)
Autori
Mlinar, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Mjesto
Zagreb
Datum
17.01
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
hrana ; mikrobiologija ; monitoring ; sigurnost hrane ; bakterije
(food ; microbiology ; monitoring ; food safety ; bacteria)
Sažetak
Mikrobiološku ispravnost hrane treba pratiti kroz planirane sustavne kontrole, bilo u smislu samokontrole ili sustavnih službenih kontrola. Idealan pristup je provedba u obliku monitoringa, gdje se kroz evaluaciju rezultata procjenjuje stanje i učinkovitost postojećih procesa, a na osnovu tih parametara predlažu se korektivne mjere kao sastavni dio HACCP sustava. Monitoring je sistematska, stalna i neprekidna procjena procesa kroz određeno vrijeme, iz koje proizlaze relevantni zaključci i konkretne mjere za poboljšanje procesa kroz već spomenute popravne radnje, ali i preventivne mjere. Monitoring se provodi planskim uzorkovanjem hrane te praćenjem mikrobioloških pokazatelja kroz određeni period vremena. Monitoring mikrobiološke ispravnosti hrane u institucionalnim kuhinjama provodi Odjel za zdravstvenu ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Rezultati ispitivanja značajnog broja uzoraka pružaju jasan uvid u mikrobiološku ispravnost hrane, te pružaju mogućnost izrade novih, preciznijih planova monitoringa, orijentirajući se na subjekte i vrste namirnica čiji su rezultati ispitivanja u proteklom monitoringu bili nezadovoljavajući. Na taj način se pojačan nadzor provodi tamo gdje je to nužno. U radu je pojašnjen plan provedbe monitoringa, način prikupljanja uzoraka, odabir mikrobioloških pokazatelja, metode ispitivanja te rezultati mikrobioloških ispitivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita