Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124396

Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba


Mlinar, Zdenko
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba, 2019., postdiplomski specijalisticki, Zagreb


CROSBI ID: 1124396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba
(Results of the monitoring of microbiological food safety (ready to eat meals) in the institutional kitchens of the City of Zagreb)

Autori
Mlinar, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Mjesto
Zagreb

Datum
17.01

Godina
2019

Stranica
43

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
hrana ; mikrobiologija ; monitoring ; sigurnost hrane ; bakterije
(food ; microbiology ; monitoring ; food safety ; bacteria)

Sažetak
Mikrobiološku ispravnost hrane treba pratiti kroz planirane sustavne kontrole, bilo u smislu samokontrole ili sustavnih službenih kontrola. Idealan pristup je provedba u obliku monitoringa, gdje se kroz evaluaciju rezultata procjenjuje stanje i učinkovitost postojećih procesa, a na osnovu tih parametara predlažu se korektivne mjere kao sastavni dio HACCP sustava. Monitoring je sistematska, stalna i neprekidna procjena procesa kroz određeno vrijeme, iz koje proizlaze relevantni zaključci i konkretne mjere za poboljšanje procesa kroz već spomenute popravne radnje, ali i preventivne mjere. Monitoring se provodi planskim uzorkovanjem hrane te praćenjem mikrobioloških pokazatelja kroz određeni period vremena. Monitoring mikrobiološke ispravnosti hrane u institucionalnim kuhinjama provodi Odjel za zdravstvenu ekologiju Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Rezultati ispitivanja značajnog broja uzoraka pružaju jasan uvid u mikrobiološku ispravnost hrane, te pružaju mogućnost izrade novih, preciznijih planova monitoringa, orijentirajući se na subjekte i vrste namirnica čiji su rezultati ispitivanja u proteklom monitoringu bili nezadovoljavajući. Na taj način se pojačan nadzor provodi tamo gdje je to nužno. U radu je pojašnjen plan provedbe monitoringa, način prikupljanja uzoraka, odabir mikrobioloških pokazatelja, metode ispitivanja te rezultati mikrobioloških ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Zdenko Mlinar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mlinar, Zdenko
Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba, 2019., postdiplomski specijalisticki, Zagreb
Mlinar, Z. (2019) 'Rezultati monitoringa mikrobiološke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba', postdiplomski specijalisticki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlinar, Zdenko}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {hrana, mikrobiologija, monitoring, sigurnost hrane, bakterije}, title = {Rezultati monitoringa mikrobiolo\v{s}ke ispravnosti gotovih jela u institucionalnim kuhinjama Grada Zagreba}, keyword = {hrana, mikrobiologija, monitoring, sigurnost hrane, bakterije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlinar, Zdenko}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {food, microbiology, monitoring, food safety, bacteria}, title = {Results of the monitoring of microbiological food safety (ready to eat meals) in the institutional kitchens of the City of Zagreb}, keyword = {food, microbiology, monitoring, food safety, bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font