Pregled bibliografske jedinice broj: 112420
Rezultati u tovu domaćih i uvoznih svinja u Kooperativi Kutjevo d.o.o.
Rezultati u tovu domaćih i uvoznih svinja u Kooperativi Kutjevo d.o.o., 1999., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 112420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati u tovu domaćih i uvoznih svinja u Kooperativi Kutjevo d.o.o.
(The results in fattenig of domestic and importing pigs in Cooperative Kutjevo d.d.)
Autori
Bartolović, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.05
Godina
1999
Stranica
27
Mentor
Uremović, Marija
Ključne riječi
domaća svinja; uvozna svinja; tov; proizvodna svojstva
(domestic pig; import pig; fattening; production characteristics)
Sažetak
Uvozne svinje u usporedbi s domaćim ostvarile su manje dnevne priraste za 29 g. Postotak mesa u polovicama uvoznih svnija približne iste mase polovica kao u domaćih svinja (84, 71 : 83, 95) bio je nesignifikantno veći. Razvrstavanje prema % mesa u polovicama sprema S-EUROP standardu, također je povoljnije za uvozen svinje. ne svinje. Zdravstevno stanje u oba gospodarstva bilo je nepovoljno. Zaklano je i uginulo tijekom trajanja tova 8, 97 i 16, 77% svinja. Nepotpuna ekonomska analiza upućuje na zaključak da je zarada po proizvedenom tovljeniku niska i približno jednaka za oba gospodarstva. Niska zarada po tovljeniku od 33, 82 i 31, 32 kn uvjetovana je dobrim dijelom velikim gubicima, tj. uginućima i prinudnim klanjem svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA