Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124107

ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE


Anamarija Antić
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 1124107 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE
(WHEY UTILIZATION - ACHIEVEMENTS AND INNOVATIVE WAYS OF APPLICATION)

Autori
Anamarija Antić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
17.03

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Blažić, Marijana ;

Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta

Ključne riječi
hidrogelovi ; iskorištavanje sirutke ; jestive prevlake ; proteini sirutke
(hydrogels ; whey utilization ; edible coatings ; whey proteins)

Sažetak
Prilikom proizvodnje sira i kazeina stvaraju se velike količine sirutke, nusproizvoda koji se već dugi niz godina smatra velikom ekološkom opasnošću uslijed visokog organskog opterećenja i neadekvatnog gospodarenja sirutkom. Tijekom posljednjih desetljeća, uvođenjem strogih regulativa o zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom, razvoj ekološki i ekonomski učinkovitijih metoda gospodarenja nusproizvodima postaje prioritet, a neželjeni krajnji proizvodi poput sirutke postaju visokovrijedne sirovine. Obzirom na visoku nutritivnu vrijednost i funkcionalna svojstva sirutke i njenih sastojaka utemeljeni su inovativni načini primjene i iskorištavanja sirutke u raznim granama industrije. Održivo gospodarenje sirutkom uglavnom je usmjereno na biotehnološke i prehrambene metode razvoja proizvoda s dodanom vrijednošću poput praha sirutke, proteina sirutke, funkcionalne hrane i pića, jestivih filmova i prevlaka, mliječne kiseline, bioplastike, biogoriva i sličnih vrijednih bioloških proizvoda. Ovaj rad prikazuje glavne značajke i načine iskorištavanja sirutke u prehrambenoj industriji, uzimajući u obzir nove pristupe pročišćavanja sastojaka sirutke i njihove pretvorbe u proizvode s dodanom vrijednošću poput jestivih filmova, prevlaka i hidrogelova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (mentor)

Avatar Url Elizabeta Zandona (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Anamarija Antić
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
Anamarija Antić (2021) 'ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE', diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {hidrogelovi, iskori\v{s}tavanje sirutke, jestive prevlake, proteini sirutke}, title = {ISKORI\v{S}TAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNU\'{C}A I INOVATIVNI NA\v{C}INI PRIMJENE}, keyword = {hidrogelovi, iskori\v{s}tavanje sirutke, jestive prevlake, proteini sirutke}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {hydrogels, whey utilization, edible coatings, whey proteins}, title = {WHEY UTILIZATION - ACHIEVEMENTS AND INNOVATIVE WAYS OF APPLICATION}, keyword = {hydrogels, whey utilization, edible coatings, whey proteins}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font