Pregled bibliografske jedinice broj: 1124107
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 1124107 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISKORIŠTAVANJE SIRUTKE - DOSTIGNUĆA I INOVATIVNI NAČINI PRIMJENE
(WHEY UTILIZATION - ACHIEVEMENTS AND INNOVATIVE WAYS OF APPLICATION)
Autori
Anamarija Antić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
17.03
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Blažić, Marijana ;
Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta
Ključne riječi
hidrogelovi ; iskorištavanje sirutke ; jestive prevlake ; proteini sirutke
(hydrogels ; whey utilization ; edible coatings ; whey proteins)
Sažetak
Prilikom proizvodnje sira i kazeina stvaraju se velike količine sirutke, nusproizvoda koji se već dugi niz godina smatra velikom ekološkom opasnošću uslijed visokog organskog opterećenja i neadekvatnog gospodarenja sirutkom. Tijekom posljednjih desetljeća, uvođenjem strogih regulativa o zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom, razvoj ekološki i ekonomski učinkovitijih metoda gospodarenja nusproizvodima postaje prioritet, a neželjeni krajnji proizvodi poput sirutke postaju visokovrijedne sirovine. Obzirom na visoku nutritivnu vrijednost i funkcionalna svojstva sirutke i njenih sastojaka utemeljeni su inovativni načini primjene i iskorištavanja sirutke u raznim granama industrije. Održivo gospodarenje sirutkom uglavnom je usmjereno na biotehnološke i prehrambene metode razvoja proizvoda s dodanom vrijednošću poput praha sirutke, proteina sirutke, funkcionalne hrane i pića, jestivih filmova i prevlaka, mliječne kiseline, bioplastike, biogoriva i sličnih vrijednih bioloških proizvoda. Ovaj rad prikazuje glavne značajke i načine iskorištavanja sirutke u prehrambenoj industriji, uzimajući u obzir nove pristupe pročišćavanja sastojaka sirutke i njihove pretvorbe u proizvode s dodanom vrijednošću poput jestivih filmova, prevlaka i hidrogelova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu