Pregled bibliografske jedinice broj: 1124086
Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u maloprodaji
Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u maloprodaji // XIII. Simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska, Poreč, 8.-11. svibnja 2019. / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019. str. 155-158 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1124086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje prisutnosti Salmonella spp. u
uzorcima svježeg porcioniranog pilećeg mesa u
maloprodaji
(Testing for Salmonella spp. presence in retail
fresh portioned chicken meat samples)
Autori
Mlinar, Zdenko ; Kovaček, Ivančica ; Vasiljević, Ana ; Prahin Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
XIII. Simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska, Poreč, 8.-11. svibnja 2019.
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2019, 155-158
Skup
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.05.2019. - 11.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Salmonella spp., mikrobiološko ispitivanje, monitoring, pileće meso
(Salmonella spp., microbiological examination, monitoring, chicken meat)
Sažetak
Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj Uniji (EU) postala dio jedinstvenog unutarnjeg tržišta EU, tzv. single-market tržišta. Osnovna ideja takvog jedinstvenog tržišta jest slobodno kretanje ljudi, roba, usluge i novca. Bitnu ulogu u smanjenju i konačnom uklanjanju prepreka slobodnoj trgovini ima uzajamno priznavanje zasnovano na standardizaciji kvalitete u najširem smislu. U tom procesu su uklonjeni mnogi tehnički, zakonski i birokratski zahtjevi. Brojnim tvrtkama je to omogućilo bolju konkurentnost, uslijed čega je došlo i do značajnog pada cijena uz povećanje ponude. Taj proces prati i zajednička legislativa koja za ulogu ima osiguranje načela pravednosti, zaštitu potrošača i ekološku održivost. Iz svega navedenog je jasno da sigurnost hrane unutar svake zemlje članice predstavlja znatno veći izazov. Unatoč želji da jedinstveno tržište EU ima jednake standarde sigurnosti i kvalitete hrane, to se u praksi nije pokazalo lako dostižnim ciljem. Neujednačenost u standardima kvalitete i sigurnosti osobito je izražena pri proizvodnji i u prometu hrane. S obzirom na takvo stanje potreban je povećan oprez koji zahtijeva i sustavni pristup odnosno sustavnu kontrolu. U službenom monitoringu Ministarstva zdravstva na maloprodajnom tržištu sjeverozapadne Hrvatske provedenom 2015. godine prikupljeni su i ispitani uzorci svježeg porcioniranog pilećeg mesa. Primarni cilj ispitivanja je bilo utvrđivanje prisutnosti Salmonella spp, a u tu svrhu je prikupljeno i ispitano 80 uzoraka, od čega je u 2 uzorka dokazana Salmonella spp. Serološkom tipizacijom je utvrđeno da se radilo o S. enterica subsp. enterica serovar Typhimurium i S. enterica subsp. enterica serovar Infantis, što je dodatno potvrđeno u Nacionalnom referentnom laboratoriju za serološku tipizaciju Salmonella spp. izdvojenih iz hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb