Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123959

Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod


Madžar, Lucija
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1123959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod
(Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapes of the Graševina variety (Vitis vinifera L.))

Autori
Madžar, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
34

Mentor
Andabaka, Željko

Neposredni voditelj
Šikuten, Iva

Ključne riječi
djelomična defolijacija ; 'Graševina' ; kemijski sastav ; fenofaze
(defoliaton ; Graševina ; chemical composition ; phenophase)

Sažetak
Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe u kojem se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Međutim, vrijeme provođenja zahvata defolijacije se još uvijek aktivno istražuje. U ovome radu je bio cilj istražiti utjecaj djelomične defolijacije provedene u tri različite varijante (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, te treća defolijaciju iznad zone grozda također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u podregiji Slavonija. Defolijacija u vrijeme zametanja boba imala je najveći sadržaj šećera dok je defolijacija u fenofazi šare iznad zone grožđa imala najviše mase grozda, peteljkovine i boba, koncentraciju kiselina te smanjeni sadržaj šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Šikuten (mentor)

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Madžar, Lucija
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Madžar, L. (2020) 'Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mad\v{z}ar, Lucija}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {djelomi\v{c}na defolijacija, 'Gra\v{s}evina', kemijski sastav, fenofaze}, title = {Utjecaj defolijacije na kemijski sastav gro\v{z}\dja sorte 'Gra\v{s}evina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod}, keyword = {djelomi\v{c}na defolijacija, 'Gra\v{s}evina', kemijski sastav, fenofaze}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mad\v{z}ar, Lucija}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {defoliaton, Gra\v{s}evina, chemical composition, phenophase}, title = {Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapes of the Gra\v{s}evina variety (Vitis vinifera L.)}, keyword = {defoliaton, Gra\v{s}evina, chemical composition, phenophase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font