Pregled bibliografske jedinice broj: 1123959
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1123959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Slavonski Brod
(Influence of partial defoliation on the chemical composition of grapes of the Graševina variety (Vitis vinifera L.))
Autori
Madžar, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
34
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
djelomična defolijacija ; 'Graševina' ; kemijski sastav ; fenofaze
(defoliaton ; Graševina ; chemical composition ; phenophase)
Sažetak
Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe u kojem se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Međutim, vrijeme provođenja zahvata defolijacije se još uvijek aktivno istražuje. U ovome radu je bio cilj istražiti utjecaj djelomične defolijacije provedene u tri različite varijante (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, te treća defolijaciju iznad zone grozda također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u podregiji Slavonija. Defolijacija u vrijeme zametanja boba imala je najveći sadržaj šećera dok je defolijacija u fenofazi šare iznad zone grožđa imala najviše mase grozda, peteljkovine i boba, koncentraciju kiselina te smanjeni sadržaj šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb