Pregled bibliografske jedinice broj: 1123758
Tehnologija dorade i skladištenja maka
Tehnologija dorade i skladištenja maka // Glasilo Future, 3 (2020), 4; 1-12 doi:10.32779/gf.3.4.1 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1123758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija dorade i skladištenja maka
(Poppy processing and storage technology)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Friganović, Emilija ; Tučić, Dino ; Grubor, Mateja
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 3
(2020), 4;
1-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mak, dorada, čišćenje, sušenje, skladištenje
(poppy, processing, cleaning, drying, storage)
Sažetak
Mak je uvriježeni zajednički naziv za nekoliko vrsta iz roda Papaver, porodice Papaveraceae, od kojih je komercijalno najvažnija Papaver somniferum L. koja se uzgaja radi proizvodnje opijuma, ulja i sjemenki. Upravo visoki sadržaj ulja u sjemenkama maka čini ga jako kvarljivim, stoga sjemenke nakon berbe treba odmah očistiti i osušiti iz razloga što se sjeme maka može skladištiti s najviše 8 %vlage. Skladišta u kojima se čuva sjeme moraju biti suha, prozračna i bez stranih mirisa, a sjeme zdravo, uniformne boje, veličine i oblika. Također je moguća i dodatna dorada maka mljevenjem, kondicioniranjem i prešanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin