Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123566

Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica


Tudor Kalit, Milna
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica, 2021. (popularni rad).


CROSBI ID: 1123566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica
(Icecream - a nutritious and delicious dessert)

Autori
Tudor Kalit, Milna

Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2021

Ključne riječi
sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana
(icecream, technology of production, nutritive value, functional food)

Sažetak
Sladoled je zasigurno jedan od najdražih deserata, kako malima tako i velikima. Da je to tako, govori i podatak da posljednjih godina svjetska proizvodnja sladoleda kao najpoznatijeg smrznutog deserta bilježi godišnji porast proizvodnje od 3 - 4 %. Sladoled je smjesa različitih mliječnih i nemliječnih sastojaka koja se priprema tučenjem i smrzavanjem. Tučenje sladoledne smjese predstavlja inkorporaciju mjehurića zraka, što povećava volumen smjese te joj daje izgled pjene. U tehnološkom procesu proizvodnje sladoleda dvije su faze smrzavanja: djelomično smrzavanje kada se smrzne 30-50% vode, te duboko smrzavanje kao završna faza kada se smrzne 90% vode. Pojedine kategorije sladoleda razlikuju se upravo prema prisutnosti i sadržaju mliječnih i nemliječnih sastojaka te se prema tome i svrstavaju u kategorije: mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

issuu.com

Citiraj ovu publikaciju:

Tudor Kalit, Milna
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica, 2021. (popularni rad).
Tudor Kalit, M. (2021) Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica. Mljekarska revija Mlijeko i ja 1. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2021}, keywords = {sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana}, title = {Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica}, keyword = {sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana} }
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, Milna}, year = {2021}, keywords = {icecream, technology of production, nutritive value, functional food}, title = {Icecream - a nutritious and delicious dessert}, keyword = {icecream, technology of production, nutritive value, functional food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font