Pregled bibliografske jedinice broj: 1123566
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1123566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sladoled - hranjiva i ukusna poslastica
(Icecream - a nutritious and delicious dessert)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
sladoled, tehnologija proizvodnje, nutritivna vrijednost, funkcionalna hrana
(icecream, technology of production, nutritive value, functional food)
Sažetak
Sladoled je zasigurno jedan od najdražih deserata, kako malima tako i velikima. Da je to tako, govori i podatak da posljednjih godina svjetska proizvodnja sladoleda kao najpoznatijeg smrznutog deserta bilježi godišnji porast proizvodnje od 3 - 4 %. Sladoled je smjesa različitih mliječnih i nemliječnih sastojaka koja se priprema tučenjem i smrzavanjem. Tučenje sladoledne smjese predstavlja inkorporaciju mjehurića zraka, što povećava volumen smjese te joj daje izgled pjene. U tehnološkom procesu proizvodnje sladoleda dvije su faze smrzavanja: djelomično smrzavanje kada se smrzne 30-50% vode, te duboko smrzavanje kao završna faza kada se smrzne 90% vode. Pojedine kategorije sladoleda razlikuju se upravo prema prisutnosti i sadržaju mliječnih i nemliječnih sastojaka te se prema tome i svrstavaju u kategorije: mliječni sladoled, krem sladoled i sladoled.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam