Pregled bibliografske jedinice broj: 1123211
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1123211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE
SORTE PŠENICE ADRIANA
(RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA)
Autori
Krunoslav Grozaj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2010
Stranica
58
Mentor
Izv. prof. dr. sc. Vinko Krstanović
Ključne riječi
keksarska sorta pšenice ; sladarska kakvoća ; svijetli pivarski slad ;
(confectionary wheat ; malting quality ; pale wheat malt ;)
Sažetak
Ispitavana su sladarska svojstva domaće konditorske sorte pšenice Andriana za potrebe proizvodnje svijetlog pivarskog slada. Čisto, dorađeno zrno dobiveno od Bc Instituta Zagreb podvrgnuto je pokusnom mikroslađenju po standardnom postupku za mikroslađenja pšenice u cilju proizvodnje pšeničnog svijetlog slada, tijekom dvije uzastopne sezone (2007. i 2008.). Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće, pokazatelji kakvoće postupka mikroslađenja (zeleni slad), te gotovog slada. Dobiveni rezultati upućuju na to da ispitivana sorta može poslužiti kao podloga za selekciju sladarske sorte prema svim bitnim pokazateljima kakvoće gotovog slada. Sorta pokazuje lošije vrijednosti za aktivnost -amilaze, ukupnu dijastatsku snagu ali se to ne odražava na pokazatelje konačna prevrelosti, udio -amino N, i udio topljivog N u sladovini. Sorta Adriana se može svrstati u II sladarsku kvalitativnu grupu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)