Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123211

ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA


Krunoslav Grozaj
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1123211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA
(RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA)

Autori
Krunoslav Grozaj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2010

Stranica
58

Mentor
Izv. prof. dr. sc. Vinko Krstanović

Ključne riječi
keksarska sorta pšenice ; sladarska kakvoća ; svijetli pivarski slad ;
(confectionary wheat ; malting quality ; pale wheat malt ;)

Sažetak
Ispitavana su sladarska svojstva domaće konditorske sorte pšenice Andriana za potrebe proizvodnje svijetlog pivarskog slada. Čisto, dorađeno zrno dobiveno od Bc Instituta Zagreb podvrgnuto je pokusnom mikroslađenju po standardnom postupku za mikroslađenja pšenice u cilju proizvodnje pšeničnog svijetlog slada, tijekom dvije uzastopne sezone (2007. i 2008.). Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće, pokazatelji kakvoće postupka mikroslađenja (zeleni slad), te gotovog slada. Dobiveni rezultati upućuju na to da ispitivana sorta može poslužiti kao podloga za selekciju sladarske sorte prema svim bitnim pokazateljima kakvoće gotovog slada. Sorta pokazuje lošije vrijednosti za aktivnost -amilaze, ukupnu dijastatsku snagu ali se to ne odražava na pokazatelje konačna prevrelosti, udio -amino N, i udio topljivog N u sladovini. Sorta Adriana se može svrstati u II sladarsku kvalitativnu grupu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krunoslav Grozaj
ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Krunoslav Grozaj (2010) 'ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVOĆE SORTE PŠENICE ADRIANA', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {keksarska sorta p\v{s}enice, sladarska kakvo\'{c}a, svijetli pivarski slad, }, title = {ISPITIVANJE SLADARSKE KAKVO\'{C}E SORTE P\v{S}ENICE ADRIANA}, keyword = {keksarska sorta p\v{s}enice, sladarska kakvo\'{c}a, svijetli pivarski slad, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {confectionary wheat, malting quality, pale wheat malt, }, title = {RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA}, keyword = {confectionary wheat, malting quality, pale wheat malt, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font