Pregled bibliografske jedinice broj: 1123205
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1123205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA
S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL
DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT MALT ON DEOXYNIVALENOL CONTENT DURING BEER PRODUCTION)
Autori
Martina Horvat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Izv. prof. dr. sc. Vinko Krstanović
Ključne riječi
pšenica ; slad ; pivo ; stupanj kontaminacije ; F. graminearum ; deoksinivalenol ;
(wheat ; malt ; beer ; contamination level ; Fusarium graminearum ; deoxynivalenol)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u pivu i nusproizvodima vrenja, te utjecaj pojedine tehnološke operacije u procesu proizvodnje pšeničnog piva na koncentraciju DON-a. Provedeno je ukomljavanje uzoraka pšeničnog slada s različitim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 5% - 12%), te fermentacija dobivenih uzoraka sladovine. Provedena je mikrobiološka i toksikološka analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani slad), te toksikološka analiza sladovine, tropa, piva i otpadnog kvasca. Pri mikrobiološkoj analizi slada određivan je udjel zrna kontaminiranog s plijesni F. graminearum, dok je toksikološka analiza uključivala određivanje koncentracija DON-a u svim navedenim uzorcima. Rezultati toksikološke analize upućuju na zaključak da je DON stabilan tijekom proizvodnje piva, te prelazi iz slada u konačni proizvod tj.pivo, te u nusproizvode, trop i otpadni kvasac. Nadalje, stupanj kontaminacije značajno utječe na udjel DON-a u svim uzorcima, pri čemu najvišu koncentraciju DON-a imaju uzorci s najvećim početnim stupnjem kontaminacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)