Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123200

UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU


Ivanka Topić
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1123200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT ON MALT DEOXYNIVALENOL CONTENT)

Autori
Ivanka Topić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2011

Stranica
39

Mentor
Izv. prof. dr. sc. Vinko Krstanović

Ključne riječi
pšenica ; slad ; stupanj zagađenosti ; F. graminearum ; deoksinivalenol ;
(wheat ; malt ; contamination level ; Fusarium graminearum ; deoxynivalenol ;)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja zagađenosti pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u gotovom sladu i utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a. Provedeno je mikroslađenje uzoraka pšenice s različitim početnim stupnjem zagađenosti s plijesni F. graminearum (0% - 50%). Provedena su mikrobiološka i toksikološka istraživanja uzoraka neslađene pšenice, zelenog slada (zrno nakon slađenja, zračno suho), te slada (osušeni i stabilizirani slad), pri čemu je određivan udjel zrna zagađenog s F. graminearumom i koncentracija DON-a. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj zagađenosti s plijesni F. graminearum značajno smanjio. S Najveće koncentracije DON-a određene su uzorcima slada, što znači da je do najsnažnije sinteze došlo tijekom faze sušenja. Rezultati ukazuju na zaključak da pšenica većeg početnog stupnja zagađenosti s plijesni F. graminearum rezultira sladom veće zagađenosti s DON-om.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanka Topić
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ivanka Topić (2011) 'UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {p\v{s}enica, slad, stupanj zaga\djenosti, F. graminearum, deoksinivalenol, }, title = {UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE P\v{S}ENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU}, keyword = {p\v{s}enica, slad, stupanj zaga\djenosti, F. graminearum, deoksinivalenol, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {wheat, malt, contamination level, Fusarium graminearum, deoxynivalenol, }, title = {IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT ON MALT DEOXYNIVALENOL CONTENT}, keyword = {wheat, malt, contamination level, Fusarium graminearum, deoxynivalenol, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font