Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123190

Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja


Dudaš, Karlo
Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1123190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja
(Research on successfulnes of proteolytic degradation of wheat during restrictive malting procedure)

Autori
Dudaš, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.05

Godina
2013

Stranica
50

Mentor
Krstanović, Vinko

Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
slađenje ; proteoliza ; Kolbachov indeks ; Hartongov broj ;
(malting procedure ; proteolysis ; Kolbach index ; Hartong index ;)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bilo je odrediti utjecaj postupka slađenja pšenice na pokazatelje kakvoće slada koji treba zadovoljiti preporučene karakteristike te ustanoviti koji od primijenjenih postupaka mikroslađenja daje najpoželjniju proteolitičku razgradnju sa što manje negativnog utjecaja na druge važne pokazatelje kakvoće. Ispitivan je utjecaj postupka slađenja na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), Hartongov broj, ekstrakt, razliku fino/grubo meljave, boju, boju nakon kuhanja, pH, viskoznost i filtrabilnost sladovine, udjel β-glukana i aktivnost α-amilaze, te ukupnu dijastatsku snagu slada. Slađen je uzorak domaće krušne sorte Žitarka iz sezone 2009. koja propada B kvalitativnoj grupi pšenica (što je karakteristika gotovo cjelokupnog domaćeg sortimenta), a koju karakterizira povišen udio ukupnog N u zrnu. Provedeno je 4 postupaka slađenja i to: (S) standardni postupak (kontrola) ; (A) restriktivni postupak sa naglim povećanjem temperature klijanja nakon trećeg dana ; (B) restriktivni postupak s povećanjem temperature klijanja treći i četvrti dan ; (C) restriktivni postupak s ravnomjernim povećanjem temperature tijekom klijanja do kraja procesa. Na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, procijenjena je uspješnost određenog postupka mikroslađenja s obzirom na preporučena svojstva slada. Restriktivni postupci slađenja sa uzlaznim temperaturnim intervalima (A, B, C) nisu pokazali očekivane rezultate suzbijanja proteolitičke razgradnje u odnosu na standardni postupak slađenja (S).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dudaš, Karlo
Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dudaš, K. (2013) 'Ispitivanje uspješnosti proteolitičke razgradnje pšenice pri restriktivnom postupku slađenja', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Duda\v{s}, Karlo}, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {sla\djenje, proteoliza, Kolbachov indeks, Hartongov broj, }, title = {Ispitivanje uspje\v{s}nosti proteoliti\v{c}ke razgradnje p\v{s}enice pri restriktivnom postupku sla\djenja}, keyword = {sla\djenje, proteoliza, Kolbachov indeks, Hartongov broj, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Duda\v{s}, Karlo}, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {malting procedure, proteolysis, Kolbach index, Hartong index, }, title = {Research on successfulnes of proteolytic degradation of wheat during restrictive malting procedure}, keyword = {malting procedure, proteolysis, Kolbach index, Hartong index, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font