Pregled bibliografske jedinice broj: 1123189
Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany
Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i Tiffany, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje pivarske kakvoće sorti ječma Vanessa i
Tiffany
(Study of malting quality of the barley varieties
Vanessa and Tiffany)
Autori
Marković, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.07
Godina
2013
Stranica
53
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
pivarski ječam ; Vanessa ; Tiffany ; pivarska kakvoće ;
(brewing barley ; Vanessa ; Tiffanny ; malting and brewing quality ;)
Sažetak
Selekcioniranje novih sorti ječma koje po svojim osobinama odgovaraju potrebama pivarske industrije podrazumijeva njihovo uspoređivanje sa već priznatim kvalitetnim sortama pri provođenju sortnih pokusa. U ovom radu ispitavana je sladarska kakvoća dviju njemačkih sorti ozimog dvorednog ječma Vanesse i Tiffanya koje se postavljaju u sortne pokuse PI Osijek kao standardi. Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće i pokazatelji kakvoće gotovog slada kroz dvije uzastopne sezone (2011. i 2012. godina). Cilj rada je bio da se na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi da ocjena sladarske kakvoće navedenih sorti i izvrši njihovo svrstavanje u odgovarajuću sladarsku kvalitativnu grupu. Dobiveni rezultati upućuju da agroklimatski faktor i faktor tla imaju utjecaj na obadvije ispitivane sorte, podjednako, u smislu utjecaja na sladarske (pivarske) pokazatelje kakvoće. Ovaj utjecaj je izraženiji (u negativnom smislu) na pretežito fenotipski uvjetovana nego na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte. Najizraženiji negativan utjecaj ustanovljen je na ukupni dušik u sladu, na Hartongov broj i Kolbachov indeks, te slobodni -amino dušik. Ustanovljen je i određeni negativan utjecaj na pretežito genotipski uvjetovana svojstva sorte (topljivi b-glukani u sladovini i friabilnost (prhkost) zrna slada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)