Pregled bibliografske jedinice broj: 1123188
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu "divljeg piva"
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu "divljeg piva", 2013., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima
roda Fusarium na pojavu "divljeg piva"
(Impact of Fusarium fungi contamination levels of
wheat on "gushing beer")
Autori
Kramarić, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Krstanović, Vinko
Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
pšenica ; slad, kontaminacija ; Fusarium ; divlje pivo ;
(wheat ; malt ; contamination ; Fusarium ; gushing beer ;)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ u procesu proizvodnje pšeničnog piva. Provedeno je mikroslađenje dvije sorte pšenica „Lucija“ i „OSK“ od kojih je svaka sorta sadržavala po četiri uzorka ; gdje je uzorak „A“ bio kotrola, uzorak „B“ je bio tretiran fungicidima bez kontaminacije plijesni, uzorak „C“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „D“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum koji nije tretiran fungicidima. Provedena je analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani) te analiza sladovine, odnosno piva. Ispitivan je i utjecaj postupka kontaminacije plijesni Fusarium culmorum i tretmana fungicidima na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), ukupne proteine, topljive proteine, te na poslijetku potencijal pjenjenja koji se odražava na pojavu fenomena “divljeg piva“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kontaminacija pšenice plijesni Fusarium culmorum bitno pridonosi prekomjernom pjenjenju piva što je osobito vidljivo na sorti pšenice „Lucija“, na uzorcima „C“ i „D“ te sorti pšenice „OSK“ na uzorku „A“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek