Pregled bibliografske jedinice broj: 1123184
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova
golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta
Osijek
(Impact of the malting procedure on the quality of
naked barley variety from the Agricultural
institute of Osijek)
Autori
Vacek, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2014
Stranica
53
Mentor
Krstanović, Vinko
Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
golozrni ječam ; postupci slađenja ; kakvoća slada
(naked barley ; malting procedures ; malt quality)
Sažetak
Cilj rada bilo je ustanovljavanje utjecaja postupka slađenja na pokazatelje kakvoće sladaova golozrnog ječma prema preporučenim vrijednostima za standardni svijetli slad. Ispitivan utjecaj postupka slađenja na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), Hartongov broj, ekstrakt, razliku fino/grubo meljave, boju, boju nakon kuhanja, pH, viskoznost i flitrabilnost sladovine i udjel -glukana. Slađene su dvije sorte golozrnog ječma (Matko i GZ 184). Provedena su 4 postupaka slađenja i to: (A) standardni postupak (kontrola), te tri postupka sa snižavanjem temperature klijanja drugi i treći dan ; (B) blago-intenzivni, (C) umjereno-intenzivni i (D) snažno –intenzivni postupak sa naglim snižavanjem temperature klijanja nakon prvog dana, te stalnom temperaturom do kraja procesa. Na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, procijenjena je uspješnosti određenog postupka mikroslađenja s obzirom na preporučena gore navedena preporučena svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek