Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123184

Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek


Vacek, Kristina
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1123184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek
(Impact of the malting procedure on the quality of naked barley variety from the Agricultural institute of Osijek)

Autori
Vacek, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
53

Mentor
Krstanović, Vinko

Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
golozrni ječam ; postupci slađenja ; kakvoća slada
(naked barley ; malting procedures ; malt quality)

Sažetak
Cilj rada bilo je ustanovljavanje utjecaja postupka slađenja na pokazatelje kakvoće sladaova golozrnog ječma prema preporučenim vrijednostima za standardni svijetli slad. Ispitivan utjecaj postupka slađenja na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), Hartongov broj, ekstrakt, razliku fino/grubo meljave, boju, boju nakon kuhanja, pH, viskoznost i flitrabilnost sladovine i udjel -glukana. Slađene su dvije sorte golozrnog ječma (Matko i GZ 184). Provedena su 4 postupaka slađenja i to: (A) standardni postupak (kontrola), te tri postupka sa snižavanjem temperature klijanja drugi i treći dan ; (B) blago-intenzivni, (C) umjereno-intenzivni i (D) snažno –intenzivni postupak sa naglim snižavanjem temperature klijanja nakon prvog dana, te stalnom temperaturom do kraja procesa. Na temelju dobivenih rezultata, te njihovom usporedbom s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, procijenjena je uspješnosti određenog postupka mikroslađenja s obzirom na preporučena gore navedena preporučena svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vacek, Kristina
Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vacek, K. (2014) 'Utjecaj postupka slađenja na kakvoću sladova golozrnog ječma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vacek, Kristina}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {golozrni je\v{c}am, postupci sla\djenja, kakvo\'{c}a slada}, title = {Utjecaj postupka sla\djenja na kakvo\'{c}u sladova golozrnog je\v{c}ma sorti Poljoprivrednog instituta Osijek}, keyword = {golozrni je\v{c}am, postupci sla\djenja, kakvo\'{c}a slada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vacek, Kristina}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {naked barley, malting procedures, malt quality}, title = {Impact of the malting procedure on the quality of naked barley variety from the Agricultural institute of Osijek}, keyword = {naked barley, malting procedures, malt quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font