Pregled bibliografske jedinice broj: 1123181
Utjecaj postupka slađenja pšenice na veličinu i strukturu gubitaka suhe tvari slada
Utjecaj postupka slađenja pšenice na veličinu i strukturu gubitaka suhe tvari slada, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka slađenja pšenice na veličinu i
strukturu gubitaka suhe tvari slada
(Impact of wheat malting on the amount and structure
of malt dry matter loss)
Autori
Martinov, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.10
Godina
2014
Stranica
66
Mentor
Krstanović, Vinko
Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
pšenični slad ; postupci slađenja ; gubici
(wheat malt ; malting procedure ; malting loss)
Sažetak
Slađeno zrno iz sortnih pokusa 10 domaćih sorti pšenica (Srpanjka, Lucija, Superžitarka, Žitarka, Golubica, Olimpija, Antonija, Vulkan, Felix i Zlata) grupirane su prema različitim vrijednostima za polazne pokazatelje kakvoće. Provedena su 4 postupaka slađenja i to: (A) standardni postupak (kontrola) ; (B) restriktivni postupak s ravnomjernim povišenjem temperature tijekom klijanja do kraja procesa ; (C) intenzivni postupak s ravnomjernim snižavanjem temperature tijekom klijanja do kraja procesa ; i (D) umjereno restriktivni postupak s blagim povišenjem temperature klijanja treći i četvrti dan do kraja procesa mikroslađenja. Dobiveni rezultati pokazuju da su ukupni gubici suhe tvari najveći kod umjereno restriktivnog postupka (D), dok su kod intenzivnog postupka (C) i standardnog postupka (A) dobivene slične vrijednosti. Daleko niže vrijednosti dobivene su restriktivnim postupkom (B). Kod strukture gubitaka najveći gubici na disanje dobiveni su u postupku (D), ali je razlika između postupaka (A), (C) i (D) bila mala. U postupku (B) dobivene su najniže vrijednosti za gubitke na disanje. Uočeno je da su se ispitivane sorte razvrstale u grupe s obzirom na vrijednosti za ukupne gubitke i gubitke na disanje i klici i korjenčić.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek