Pregled bibliografske jedinice broj: 1123180
Određivanje udjela ß-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2012.
Određivanje udjela ß-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2012., 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela ß-glukana u domaćim sortama
pivarskog ječma iz žetve 2012.
(Determination of ß-glucan content in domestic
brewing barley varieties of 2012)
Autori
Anđelić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
53
Mentor
Krstanović, Vinko
Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
domaće sorte ječma ; β-glukan
(domestic barley varieties ; β-glucan)
Sažetak
Sažetak: Ispitivani su udjeli β-glukana u domaćim sortama ječma (s posebnim osvrtom na području Istočne Hrvatske ) iz sezone 2012. Uzorci sorti su prikupljeni kao striktno pivarske (B), striktno stočne (F) i kao tzv. kombinirane sorte (BF) koje se mogu koristiti i za slađenje i za druge namjene. Ukupno je ispitano 12 sorti. Dobiveni rezultati pokazuju da je većina ispitivanih sorti (s obzirom na udjel β-glukana) bila u okviru preporučenih vrijednosti ili malo iznad. Rezultati također ukazuju da se sorte vrlo jasno razvrstavaju u određene grupe (B, F, BF), te da faktor sorta utječe, dok faktor lokacija ne utječe statistički znač ajno (p < 0, 05) na udjel β-glukana. Ustanovljene su domaće sorte koje imaju odlične ili vrlo dobre vrijednosti za β - glukan (Gazda, Barun) u komparaciji sa standardima Vanessom i Tiffanyjem).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek