Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1123165

Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017.


Igor Havlik
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017., 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1123165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017.
(Study of malting quality of barley varieties Pivarac from the season 2017.)

Autori
Igor Havlik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.07

Godina
2019

Stranica
56

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
ječam: sorta Pivarac ; kakvoća ;
(barley ; Pivarac ; malt quality)

Sažetak
U radu je istraživana sladarska kakvoća jarog, dvorednog ječma Pivarac iz žetve 2017. Ječam je prethodnim postupkom mikroslađenja preved u slad, a zatim kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Ustanovljeni su polazni pokazatelji kakvoće te pokazatelji gotovog slada. Cilj ovog rada bio je na temelju dobivenih rezultata ocijeniti sladarsku kakvoću ječma Pivarac usporedbom rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi. Na temelju rezultata ocijenjena je podobnost sorte Pivarac za proizvodnju piva. Rezultati pokazuju kako sorta Pivarac zadovoljava vrijednosti za masu 1000 zrna, friabilnost, staklavost, udio β- glukana, viskoznost te udio ekstrakta dok su vrijednosti za Hartong-ov i Kolbach-ov broj niže od preporučenih. Također je kod sorte Pivarac utvrđena niža vrijednost dijastatke snage (108 WK°).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Igor Havlik
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017., 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Igor Havlik (2019) 'Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017.', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {je\v{c}am: sorta Pivarac, kakvo\'{c}a, }, title = {Ocjena pivarske kakvo\'{c}e sorte je\v{c}ma Pivarac iz \v{z}etve 2017.}, keyword = {je\v{c}am: sorta Pivarac, kakvo\'{c}a, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {barley, Pivarac, malt quality}, title = {Study of malting quality of barley varieties Pivarac from the season 2017.}, keyword = {barley, Pivarac, malt quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font