Pregled bibliografske jedinice broj: 1123165
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017.
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017., 2019., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz
žetve 2017.
(Study of malting quality of barley varieties
Pivarac from the season 2017.)
Autori
Igor Havlik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
01.07
Godina
2019
Stranica
56
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
ječam: sorta Pivarac ; kakvoća ;
(barley ; Pivarac ; malt quality)
Sažetak
U radu je istraživana sladarska kakvoća jarog, dvorednog ječma Pivarac iz žetve 2017. Ječam je prethodnim postupkom mikroslađenja preved u slad, a zatim kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Ustanovljeni su polazni pokazatelji kakvoće te pokazatelji gotovog slada. Cilj ovog rada bio je na temelju dobivenih rezultata ocijeniti sladarsku kakvoću ječma Pivarac usporedbom rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi. Na temelju rezultata ocijenjena je podobnost sorte Pivarac za proizvodnju piva. Rezultati pokazuju kako sorta Pivarac zadovoljava vrijednosti za masu 1000 zrna, friabilnost, staklavost, udio β- glukana, viskoznost te udio ekstrakta dok su vrijednosti za Hartong-ov i Kolbach-ov broj niže od preporučenih. Također je kod sorte Pivarac utvrđena niža vrijednost dijastatke snage (108 WK°).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija